Alžir poštuje principe međunarodnog prava, zalaže se za njegovu primenu i u skladu sa tim nije priznao takozvano Kosovo, izjavio je danas ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub u razgovoru sa državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Biljanom Popović Ivković.


Na sastanku je bilo reči o unapređenju odnosa dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova, naročito u borbi protiv terorizma, kao i o kandidaturi takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.


Popović Ivković je predočila da je Priština po četvrti put aplicirala za prijem u Interpol i ocenila da je to nastavak vršenja političkog pritiska na najstariju međunarodnu policijsku organizaciju.


Pročitajte još: DIJANA HRKALOVIĆ SA AMBASADORIMA TUNISA I ALŽIRA: Prijem tzv. Kosova u članstvo Iinterpola bilo bi kršenje međunarodnog prava


Naglasila je da bi eventualno razmatranje zahteva za prijem takozvanog Kosova u članstvo te profesionalne policijske organizacije predstavljalo grubo kršenje procedura Interpola čija pravila, dodala je, jasno kažu da samo države članice UN i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola.


Popović Ivković je istakla da je zahtev takozvanog Kosova u suprotnosti i sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i nastavak pokušaja politizacije Interpola i podsetila da je na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini u Dubaiju odbijen zahtev Prištine za prijem u Interpol, navodi se u saopštenju.


Kako se dodaje, ambasador Šebšub je rekao da će njegova Vlada sa pažnjom razmotriti sve informacije o argumentima Srbije protiv zahteva Prištine za članstvo u Interpolu.