POLITIČKI kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen - tu poruku poslao je komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han uoči današnje sednice Saveta EU, na kojoj će biti reči o pregovorima sa Severnom Makedonijom, Albanijom, ali i o daljem napretku Srbije na evropskom putu.

Han je pozvao ministre EU da što pre omoguće pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijom i ocenio da bi to bio važan znak za ceo region:

Pročitajte još - BEZ KOMPROMISA OKO POTPISANOG: Beograd o mogućim smernicama Zapada za pronalaženje rešenja za KiM

- Ako ponovo bude pokrenut dijalog između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je, u interesu celog regiona, važno dati znak jednoj zemlji.

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU, na sastanku Saveta u Luksemburgu, trebalo bi da donesu zaključke i preporuke o daljim koracima zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU. Očekuje se i da se definiše i odgovor Saveta na preporuku Evropske komisije o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Prema poslednim informacijama, ta odluka mogla bi da bude ponovo odložena.