Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači kaže da predstojeći samit u Parizu početkom jula treba da otvori put za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Napominje da niko ne može da zameni Evropu koja posreduje u razgovorima Beograda i Prištine, ali dodaje da su odnosi dve strane toliko krhki da se sporazum ne može postići bez snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država.

"Samit o Balkanu u Berlinu krajem aprila nije doneo ništa konkretno. Nije bilo koordinacije sa SAD. Nadam se da će na samitu u Parizu početkom jula stvari biti drugačije i da će postojati puna koordinacija između Pariza i Vašingtona", rekao je Tači za francuski "Ekspres" tokom vikenda, prenose prištinski mediji.

PROČITAJTE JOŠ - Tači: ''Maksimalna koordinacija'' SAD i EU može dovesti do sporazuma sa Srbijom

On je dodao da veruje u pragmatizam i viziju francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je, kaže, svestan situacije i zna da je to važno za Evropu.

"Ako ne možemo da stvorimo dobre odnose sa Beogradom, nikad nećemo postati članica EU i NATO. To je zlatna šansa. Ako propustimo tu priliku, naša deca će trpet posledice. Naći će se u situaciji ''zamrznutog konflikta'' koj bi u svakom trenutku mogao da eskalira", rekao je Tači.

PROČITAJTE JOŠ - Dačić: Ne verujemo u bajku da se Tramp, Merkel, Makron i Mogerini tresu zbog Haradinaja

Upitan na kakav kompromis sa Beogradom je spreman, on kaže da je njegov cilj postizanje povoljnog sporazuma, ali priznaje da će to biti teško.

O razmeni teritorija, kaže, nikad nije blo razgovora.

"Ali ako dođe do sveobuhvatnog sporazuma, svi znaju da će jedna od glavnih tema razgovora biti demarkacija između Kosova i Srbije. Ovo pitanje neće moći lako da se reši jer je ono veoma osetljivo pitanje na Balkanu. Moja namera je da ne menjam granice, već da h otvorim kao što je svuda u Evropi", rekao je Tači.