DEO opozicije traži vlast na ulici, prisećajući se nekih ranijih vremena i nadajući se da će neko sa strane da im pomogne. Protesti nemaju intenzitet s početka. Vidi se nedostatak ideja i argumetacije.

Ovako za "Novosti" govori ministarka bez portfelja, za populacionu politiku i potpredsednica SPS, Slavica Đukić Dejanović. Opozicionarima predlaže da se njihovi poslanici vrate u Skupštinu i pokrenu inicijativu za promenu izbornih zakona.

* Smatrate li da je realno menjati izborna pravila, a uskoro će izbori?

- Izborna pravila se ne menjaju u izbornoj godini. Ali, pokretanje procedure za promene je jedini način da se one dogode. Sve drugo je kršenje pravila.

* Deo opozicije najavio je bojkot izbora, što može da dovede u pitanje njihov legitimitet...

- Zaista ne mogu da zamislim da opozicija bojkotuje izbore.

* Klupe rezervisane za poslanike nekih opozicionih partija prazne su mesecima...

- Ta slika nije lepa. I ja bih uputila apel poslanicima koji ne učestvuju, da se vrate. Podsetila bih ih da se najjači stavovi iznose u parlamentu. Razgovor na ulici ne može, ali dijalog u parlamentu može. Demokratija je parlamentarizam.

* Opozicionari tvrde da im je ukinuto pravo da iznose stavove u zakonodavnom domu...

- U parlamentu se nadmećemo. Oni su bili deo vlasti kada je donet Poslovnik na osnovu kojeg sada napuštaju sednice. Mislim da je u korenu svega nedostatak argumentacije i ideja. Da sam opozicija nikada ne bih koncipirala proteste na način na koji to oni rade.

* Predsednik Vučić ispunio je želju socijalista da izbori budu po završetku punog mandata. Najavio ih je za proleće sledeće godine. Jeste li spremni?

- Naš stav je poznat. Vlast treba da ima pun mandat da realizuje predizborne planove i ostvari rezultate. Nekada situacija iziskuje drugačije, da se na glasanje ide ranije. Sada se, odlukom predsednika države, ide na to da vlast ostvari pun mandat. Građani će imati priliku da ocene naš rad. Socijalisti su uvek spremni za izbore.

Pročitajte još - POZADINA TAJNOG RUČKA: Amerikanci okupljaju bojkotare

* Predsednica Skupštine Maja Gojković često govori da ima ministara koji ne rade dobro svoj posao i da ih treba promeniti. Da li se osećate prozvanom?

- Možda je pretenciozno, ali zaista ne. Posvećena sam radu sa svojim saradnicima. Bilo bi bolje pitati Maju da kaže na koga je mislila.

Foto Ž. Knežević


* Hoće li mere Vlade u borbi protiv bele kuge dati rezultate?

- Predsednica Vlade Ana Brnabić je i na čelu Saveta za populacionu politiku kako bi se pronašle maksimalne finansijske mogućnosti za pomoć. Tu su i bespovratna sredstva za opštine. Na vladi smo usvojili Dobrovoljni nacionalni izveštaj o ciljevima održivog razvoja do 2030. i predstavićemo ga u UN 17. jula. Agenda 2030. sadrži šta smo učinili u borbi protiv siromaštva, za bolje zdravstvo i obrazovanje, na polju jačanja mira i bezbednosti i šta su nam planovi.

DAČIĆ PRIMERENO REAGOVAO

* KAKO komentarišete nastup šefa diplomatije Ivice Dačića u UN i duel sa predstavnicima tzv. Kosova kada im je poručio da su "glupi koliko su teški"?

- U diplomatiji postoji pravilo egal diplomatije. Ako neko baci senku na suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i proglasi je kolonijalnom silom, ako neko negira da smo se rodili na Kosovu i Metohiji, onda je reakcija ministra spoljnih poslova adekvatna. Pogotovo, ako se uzme u obzir da je jedan od najobrazovanijih ljudi, a gaji i velike emocije prema svojoj zemlji.