SVEOBUHVATNI pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine treba da obuhvati sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU i da doprinese regionalnoj stabilnosti. Zaključivanje takvog sporazuma bez daljeg odlaganja, uz posredovanje visoke predstavnice, od ključnog je značaja da bi Beograd i Priština mogli da napreduju na evropskom putu - stoji, između ostalog, u nacrtu zaključaka za sednicu Saveta ministara EU za opšte poslove koja će u utorak biti održana u Luksemburgu.

U nacrtu, u koji su "Novosti" imale uvid, izražava se žaljenje što nije bilo napretka u izradi statuta Zajednice srpskih opština, ali ni u punoj primeni zajedničkog upravljanja prelazima i u energetskom sporazumu, i konstatuje se da nije došlo do otvaranja za saobraćaj mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Pročitajte još - DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Mogerinijeva ostaje jedini posrednik

Od Beograda se očekuje da "doprinese uspostavljanju povoljnog okruženja, uključujući i ono u međunarodnom i regionalnom angažovanju, kao i da se uzdrži od svakog akta koji može da se smatra provokacijom". Napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima i dalje je ključan i odrediće ukupnu brzinu pristupnih pregovora. Naglašava se i važnost pune saradnje sa Haškim tribunalom, uz napomenu da treba sprečiti bilo kakvo veličanje ratnih zločinaca.

Ministri su pozitivno ocenili kontinuirani napredak Srbije u ekonomskim reformama, a navodi se da nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja i dalje izaziva ozbiljnu zabrinutost i traži se intenziviranje napora u istraživanju napada na novinare.