NEMAČKI POSLANIK ZA “NOVOSTI”: Zavidimo vam jer niste američka kolonija

D. Vujičić

15. 06. 2019. u 23:30

Hansjorg Miler, poslanik parlamentarne grupe AFD u Bundestagu, govori za naš list o Kosovu, NATO agresiji...

НЕМАЧКИ ПОСЛАНИК ЗА “НОВОСТИ”: Завидимо вам јер нисте америчка колонија

Hansjorg Miler / Foto privatna arhiva

IAKO je većina zemalja članica EU, među kojima je i moja Nemačka, priznala nezavisnost Kosova, ono je, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, pokrajina sa značajnom autonomijom unutar Srbije. Priznavanje Kosova je izvršeno u vreme dok je taj deo vaše zemlje bio pod mandatom Saveta bezbednosti UN. Tu se radi o zanemarivanju međunarodnog prava, koje je otvorilo vrata paklu. Zatvorimo pakao i vratimo se pravu, vratimo Kosovo pod rezoluciju Saveta bezbednosti.

Ovako, u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti", govori Hansjorg Miler, poslanik parlamenatarne grupe AFD u Bundestagu. Ovaj nemački političar dodaje da je povratak pitanja KiM "pod kapu" svetske organizacije jedino ispravno i pošteno rešenje i prema Ujedninjenim nacijama i prema Helsinškom dokumentu. Miler, kako ističe, jasno osuđuje agresiju NATO-a na našu zemlju 1999. i učešće Nemačke u njoj, a na pitanje kakvo mesto zaista zauzima Balkan u politici Berlina i Brisela, odgovara:

- Pravo mesto Balkana u politici Berlina bilo bi pošteno partnerstvo, sa šansom za razvoj balkanskih država. Međutim, Brisel i Berlin slepo slede američku politiku, koja, opet, ide samo za svojim interesima. Amerika preko trajnih nemira na Balkanu drži Nemačku i Evropu potčinjene sebi, a Rusiju van Evrope.

* Ramuša Haradinaja u Berlinu dočekuju uz najviše državne počasti. Kakvu poruku time Berlin šalje?

- Nemačka vlada već decenijama nije sposobna da vodi spoljnu politiku. Umesto toga spremna je da odigra svoju ulogu kao američka vojska. Prema tome, Berlinu nedostaje potrebna kompetencija za slanje pravih signala.

* Može li se nekako, u tom svetlu, promeniti nemačka spoljna politika?

- Prvo, Nemačka mora da stekne svoju suverenost kao država. Tek onda može da uradi ono što je neophodno i da odigra konstruktivnu ulogu u Evropi.

* Kako ocenjujete ulogu Angele Merkel u svetlu dijaloga Beograda i Prištine?

- Angela Merkel ne radi ništa što bi bilo dobro za Nemačku, a čini sve što je dobro za SAD. Preporučujem joj da promeni državljanstvo i da se na sledećim izborima u SAD nominuje kao kandidat demokrata. Tako bi mogla da na izborima pobedi Donalda Trampa i postane predsednik zemlje iz njenih snova.

* Kako vidite šansu Srbije da u dogledno vreme postane punopravni član EU?

- Svaka siromašnija evropska država namerava da se pridruži EU, sa perspektivom da iskoristi nemačka sredstva. Ali snaga nemačkog poreskog obveznika je već iscrpljena. Zbog dobrobiti moje zemlje i njenih poreskih obveznika, ja sam za neulazak Srbije u EU. I to je ekonomski argument. Sa političke tačke gledišta, zavidim Srbiji jer nije američka kolonija, već ponosna država.


* Šta je dobro, a šta nedostaje u odnosima Srbije i Nemačke?

- Objektivno, mnogo toga nedostaje. Posebno još jače ekonomske i političke veze.

* Svedoci smo sve vidljivije krize u EU?

- Kriza je posledica njene centralizacije i totalitarnog pristupa ljudima u državama članicama. Postoje samo dva moguća ishoda - ili dovršavanje totalitarne evropske superdržave, ili obnova suverenih nacionalnih država.

* Upravo su održani izbori za EP, može li doći do promena?

- Nažalost, nismo osvojili dovoljno glasova da bismo zaustavili i preokrenuli izgradnju totalitarne evropske superdržave.

KOLEMBOR KONFERENCIJA

HANSJORG Miler bio je jedan od organizatora Kolembor konferencije u Berlinu, na kojoj je učestvovao i profesor Slobodan Samardžić.

Prema njegovim rečima, Konferenciji je prisustvovalo i nekoliko poslanika Bundestaga. Cela rasprava se odvijala u znaku broja 19. Raspravljano je, između ostalog, o Versajskom miru i njegovom uticaju na Nemačku u prošlom veku, zatim o 1999. godini i učešću Nemačke u bombardovanju SRJ, kada je pogaženi ustav ove zemlje. Učesnici nisu štedeli reči kritike prema zvaničnom Berlinu - kaže prof Samardžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

dobri

16.06.2019. 07:37

@Roos - Nažalost, radi se o pričama za malu decu i za unutrašnje političke potrebe. Nešto tipa "vidite kako sam ja pametan i slobodno mislim..." da bi sebi obezbedio uhleblje u nekom komitetu evropske takozvane unije. Svi su oni hrabri i za borbu spremni dok ta hrabrost ne bude morala da se dokazuje ili dok ih ne bude koštala neke pozicije i/ili prihoda.

Срба

16.06.2019. 03:00

Само вам се тако чини, на жалост. Откако су нас уништили бомбама, колонизација је одмах наступила.

Simon

16.06.2019. 03:29

I on kao i ruska zvanicna politika ukazuje na cvrsto drzanje Rezolucije 1244,a mi smo kroz pregovore u u Briselu nasjeli zeljama Merkelovce i pogazili Rezoluciju 1244.

Драган Гаврић

16.06.2019. 03:41

Полако, с овом владом на челу ћемо бити ускоро...

Ap0qalypto

16.06.2019. 07:17

Nismo Americka kolonija? Pa sta smo? Mi smo svacija kolonija, Americka, Albanska, Nemacka.

svensrb

16.06.2019. 07:45

E kada bi presdnici država bili dobri i mislili na Decu i život tada bi bio Mir u svetu? Sve ratnike u penziju! Nema druge? Smanjujte naoružanje. Šta znači super sila??? To je želja za osvajanje i otimanje tuđeg?

Goran

16.06.2019. 08:33

Lepo čovek kaže - uradite ono što je govorio Vojislav Koštunica--kakav Brisel pregovori samo u UN.

Владотимор

16.06.2019. 09:35

У Њемачкој има више српских пореских обавезника него у Србији

буки

16.06.2019. 09:37

Потпуно тачно и искрено је господин описао стање у Европи. Само да Србија није партократска држава, многи млади људи који одлазе из земље би радо и поносно остајали овде и доприносили њеном развоју. Овако, тешко је бити поносан што ниси нечија колонија, када те на сваком кораку саплиће партијски чиновник и вређа здрав разум и достојанство. Не требају нама немачке паре, само да праве вредности испливају на површину и бићемо, ако не најбогатија, онда најсрећнија земља Европе.

E

16.06.2019. 11:48

Stalno provejava kroz naše medije pitanja novinara EU-ovcima "kada ćete da nas primite u EU?" Koliko još puta moramo da slušamo iste i slične odgovore? Treba da shvatimo da mi i jesmo Evropljani i da ne treba da se ponašamo kao Vandali na vratima Rima i da će nam biti bolje jedino ako smo mi bolji.

Do

17.06.2019. 00:32

@E - @E, ova partija AFD, je nastala kada je uveden evro i bori se za izlazak Njemačke iz EU. U cijeloj EU oni najviše podržavaju Srbe. Ta partija ima najviše visoko obrazovanih ljudi. U ljevičarima su propali studenti i odbjegli od škole, a rijetko ko sa nekakvom diplomom. Ne živim u Njemačkoj, ali poznam program i rad ove partije pa stoga sve vjerujem ovom gospodinu Müller-u.

Занимљиво

16.06.2019. 16:01

...мој отац је у Немачкој у децембру 1998. исту реченицу чуо од "обичног" Немца : "Срби не дајте се, ми смо америчка колонија!"

mirko

16.06.2019. 19:14

da ,ali nas bombardovali, vise puta, obicni nemci. sve Vam je to isto...ne neki neobicni ,pojedinci ,naucnici, umetnici...