Tači: Maksimalna koordinacija SAD i EU može dovesti do sporazuma sa Srbijom

Beta

14. 06. 2019. u 14:13

Тачи: Максимална координација САД и ЕУ може довести до споразума са Србијом

Hašim Tači, AP Photo

Hašim Tači izjavio je u Tirani da bi "maksimalna koordinacija" Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država mogla rezultirati postizanjem konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije
PRIŠTINA - Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je u Tirani da bi "maksimalna koordinacija" Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država mogla rezultirati postizanjem konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

Tači je prilikom dodele odlikovanja zaslužnim građanima Albanije koji su doprineli nezavisnosti Kosova, rekao da je istorija Kosova "priča o potpunom lokalnom i međunarodnom uspehu" jer je, kako je naveo, priznato "od 116 zemalja i primljeno u oko 200 međunarodnih organizacija".

"Tzv. Kosovo ima svoje partnere i pristalice, ima svoje prijatelje, ali postoje i protivnici na evroatlantskom putu. Jedna stvar je sigurna, Kosovo ima svoju budućnost u NATO-u i Evropskoj uniji, kreće se sporo ali odlučno i sigurno", rekao je Tači.

PROČITAJTE JOŠ - Tači otkriva šta ga je iznenadilo na susretu u Berlinu

Po njegovim rečima, dijalog sa Srbijom treba da se odvija bezuslovno, "u ravnopravnim uslovima između dve nezavisne i suverene zemlje".

"Cenim francusko-nemačku inicijativu u isto vreme, i izuzetno sam ohrabren zbog pune podrške Sjedinjenih Američkih Država, tako da bi maksimalna koordinacija Evropske unije i SAD mogla uspeti u postizanju konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju", rekao je kosovski predsednik.

Tokom posete Albaniji, Tači nije želeo da komentariše političku krizu u toj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Rasa Ilić

14.06.2019. 16:12

Kao kad bi ja rekao "Maksimalna saradnja Rusije i Kine može dovesti do sporazuma.

Andreja Analiticar

14.06.2019. 16:59

Sve same zelje i snovi koji je nemoguce ostvariti. Niko nije lud da pokloni cetvrtinu svoje teritorije Albancima jer to hoce velike sile. Konacno se Rusija ozbiljno umesala u ovaj konflikt, tako da vise Zapad ne moze da naredi majusnoj Srbiji da mora nesto da uradi. Kina je takodje spremna za pomoc ako uztreba.

Traper

14.06.2019. 21:12

Kordinacija dva neprijatelja(proverenih) srbiji dovode do sporazuma alo bre pa ne sisamo mi vesla ovde