NESVAKIDAŠNjA fudbalska utakmica između manjinskih zajednica dveju susednih zemalja biće revanš meča od pre tri godine, koji se odigrao na stadionu "Sloboda" u Vukovaru i koji je završen rezultatom 4:0 u korist hrvatske nacionalne manjine iz Srbije.

Međutim, ovaj sportski događaj je poprimio šire dimenzije od samog takmičenja u fudbalu i rezultata koji će biti na kraju utakmice. Iako se očekuje zanimljiv duel, rezultat je u drugom planu. Važnija od njega je poruka dobrosusedskih odnosa koju predstavnici manjinskih zajednica obe zemlje žele da pošalju.

- Na ovaj način predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji žele da pošalju jasnu poruku da žele da budu konkstruktivan most u poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa. Svesni smo svih složenosti i okolnosti, ali imamo zrelost i odgovornost da u domenu vlastitih moći pošaljemo poruke - poručio je Tomislav Žigmanov, lider DSHV. - Želimo da pozitivno doprinesemo razvoju hrvatsko-srpskih odnosa, kao i odnosa između dve republike. Da pokažemo da se manjine izdižu iznad napetosti.

PROČITAJTE JOŠ - Predstavnici Hrvata u Srbiji pozvali sunarodnike da glasuju


Po rečima Petra Kuntića, saradnja je počela 2004. kada su predstavnici Hrvata dobili poziv da dođu na proslavu Nove godine u Zagrebu po julijanskom kalendaru.

- Od tada se saradnja samo produbljivala i širila i na polju sporta - podsetio je Petar Kuntić. - Na jednom od evropskih prvenstava u Nemačkoj kod Lužičkih Srba smo videli da sport afirmativno utiče na manjinsku zajednicu. To sam preneo Miloradu Pupovcu, da to može da bude nov način animiranja unutar zajednice, te smo odigrali utakmicu u Vukovaru. Sada želimo da budemo dobri domaćini...

Fudbalskoj utakmici pored političkih lidera, prisustvovaće i visoki zvaničnici Fudbalskog saveza Srbije i Nogometnog saveza Hrvatske.


PROČITAJTE JOŠ - SRPSKI ĐACI ZABLISTALI NA TAKMIČENjU: Hrvatski jezik znaju više od svih

TERMIN ODLAGAN VIŠE PUTA

TAVANKUT smo izabrali kao kulturno-politički centar Hrata u Srbiji i nadam se da će se gosti osećati kao kod kuće - ističe Kuntić. - Termin je nekoliko puta je odlagan jer fudbaleri Srba iz Hrvatske ne dolaze samo iz Vukovarsko-senjske i Osječko-baranjske županije, već i sa prostora Like, Dalmacije, te je zbog puta najbolje da se odigra kada se završi prvenstvo u obe zemlje.