Ordenje za zločince na mestu zločina (FOTO/VIDEO)

Dragana Zečević

12. 06. 2019. u 11:51

Ордење за злочинце на месту злочина (ФОТО/ВИДЕО)

Foto D. Zečević

Na obeležavanju 20 godina od ulaska NATO trupa na teritoriju Kosova, dočekani su burnim aplauzima i klicanjem i uz tretman holivudskih zvezda

DVE decenije kasnije zločinci su se vratili na mesto zločina. Da se uvere koliko je ispunjeno od njihovog zacrtanog plana, da čuju aplauze i prijateljske poruke, da se dive svojim bistama... Potpuno opravdano, bivši američki predsednik Bil Klinton, nekadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt i komandant napada na SRJ Vesli Klark, na obeležavanju 20 godina od ulaska NATO trupa na teritoriju Kosova, dočekani su burnim aplauzima i klicanjem i uz tretman holivudskih zvezda.


PROČITAJTE JOŠ - Đurić: Zločinci se vraćaju na mesto zločina

- Osećam se kao kod kuće - poručila je Olbrajtova u Prištini, u kojoj zahvaljujući i njenom delovanju Srba skoro nema.

Za sve što je uradila da se na teritoriji suverene Srbije udari temelj lažne države, a uradila je mnogo, bivša državna sekretarka SAD u sredu je nagrađena ordenom i bistom, postavljenom ispred nekadašnjeg zdanja "Boro i Ramiz" u bulevaru koji sad nosi njeno ime. Bronzana Olbrajtova, ipak, mnoge je podsetila na biste Josipa Broza, pa je sve postalo hit na društvenim mrežama. Priština se odavno spomenicima odužila Klintonu, kao i tadašnjem šefu verifikacione misije Vilijamu Vokeru, autoru laži o Račku, što je bio povod za bombardovanje SRJ.

Ceremonija je održana na centralnom prištinskom trgu Skenderbeg, a nazvana je "Za našu slobodu". Na šetalištu ispred zgrada kosovske vlade i skupštine intonirana je himna, a potom je održan i minut ćutanja za "sve stradale tokom ratnih dešavanja".

Sredina glavne ulice bila je ograđena dok su na svakom koraku dežurali policajci.

Predsednik privremenih institucija Hašim Tači je poručio da je "12. jun datum koji ujedinjuje sve građane Kosova":

- Danas građani Kosova slave slobodu. Dok kod bude Kosova bićemo zahvalni SAD na civilizovanom stavu koji su zauzele u proleće 1999. godine. Bio je to pravedan stav, i danas, kao predsednik, u ime institucija i građana sa najvećim i najdužnijim poštovanjem kažem vam - hvala.

Klinton, čiji je govor prekidan frenetičnim aplauzima, rekao je "da voli ovu zemlju" i da je za "njega najveća čast što je bio uz građane Kosova u borbi za slobodu":

- Amerika dosledno podržava Kosovo u protekle dve decenije, bez obzira na to koja stranka vodi Belu kuću ili Kongres. Narod Kosova treba da bude zahvalan zbog činjenice da su tokom 20 godina posle rata živeli u miru i harmoniji.


I nastup Olbrajtove dočekan je aplauzima, a posebno je burno bilo kad je izgovorila da je "NATO intervencija na Kosovu 1999. godine bila ispravna":

- Kosovo je nezavisna država i zaslužuje da je svi priznaju. Nikada vas nećemo zaboraviti!Okupljenima se obratio i premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj, koji je rekao da želi da se "pomiri sa Srbijom" i pozvao građane Srbije i Vučića da priznaju Kosovo.


Okupljeni građani su nosili kosovske i američke zastave, ali se nije okupilo ljudi koliko se očekivalo. Osim Olbrajtove i Klintona, veliku pažnju izazvao je dolazak albanskog premijera Edija Rame, kao i nekadašnjeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića. U prvom redu bili su i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, kao i albanski predsednik Iljir Meta. Među zvanicama smo uočili i Nataliju Apostolovu, šeficu EU na KiM.

Na ulicama Prištine bilo je građana koji su nosili albansku tradicionalnu nošnju i obeležja, kao i američke i albanske zastavice koje su delili organizatori. Ipak, nije bilo masovnijeg isticanja "kosovske nezavisnosti". Na zgradi prištinske vlade, na brojnim jezicima, bile su ispisane poruke zahvalnosti zemljama koje su priznale jednostranu nezavisnost.

HONORARI OD PACOLIJA

GOSTI iz Amerike, Olbrajtova i Klinton, prema navodima prištinskih medija na albanskom jeziku, tokom boravka u Prištini odseli su u hotelu tzv. ministra inostranih poslova Kosova Bedžeta Pacolija. Prema istim izvorima, on im je platio veliku sumu novca za dolazak i govore koje su održali.


Dok je govor Olbrajtove ocenjen kao "inspirativan", jer se sa bine dobro i jasno čula, čini se da je Klinton imao problema, pošto je često zastajkivao i tiše govorio. Zbog toga je i njegov govor trajao više od 20 minuta.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Perica Iz Varosi

12.06.2019. 12:17

Ова мутна работа Косова и САД ће их коштати ко светог Петра кајгана али рачун ће бити још много већи.Ову теорију је САД већ давно потврдио где год су ишли да као помогну народу ,а гледали само свој интерес унапред !!!!!!!!!!

Ђоле

12.06.2019. 12:35

"Дали сте нам достојанство и идентитет" - Напокон признао! Значи да је потпуно свестан да никада нису имали нити једно а ни друго!

Шојић

12.06.2019. 13:18

Полако с то достојанство! Није она могла да ти да оно што нема.

Bgd

12.06.2019. 13:24

Dali vam identitet koji nikada niste imali. Divlje pleme koje pokušava da krađom tuđe kulture i istorije stvori sopstvenu. Bedno.

Muki

12.06.2019. 13:58

Dali ste dupe pod kiriju.Nego zalosno je to sto ce se to vratiti drugima a ne vama mafijasima.