Komandant Kfora: Za 20 godina osećaj straha zamenjen mirom i razvojem

Beta

utorak, 11. 06. 2019. u 14:18

Командант Кфора: За 20 година осећај страха замењен миром и развојем

Lorenco Dadario Foto KFOR

Komandant Kfora Lorenco Dadario ocenio je u utorak, na 20. godišnjicu ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, da je osećaj očaja i straha koji je tada vladao zamenjen sa 20 godina mira i razvoja
PRIŠTINA - Komandant Kfora Lorenco Dadario ocenio je u utorak, na 20. godišnjicu ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, da je osećaj očaja i straha koji je tada vladao zamenjen sa 20 godina mira i razvoja.

"Kada pomislim na Prištinu 1999. godine sećam se osećaja očaja i straha, ali i najgoreg osećanja koje se završilo posle ratnih meseci građanskog rata. Mnogi ljudi su bili raseljeni, postojao je nedostatak bezbednosti i osnovnih usluga", rekao je on na manifestaciji obeležavanja 20 godina od ulaska Kfora na Kosovo.

On je ocenio da je Kfor obezbedio sigurnost i slobodu kretanja za sve i tako stvorio uslove za nastavak usluga, političkog i građanskog života, radeći zajedno sa drugim međunarodnim organizacajama i misijama.

PROČITAJTE JOŠ - Komandant Kfora: Važno je da rešenje dijaloga zadovoljava obe strane

"Kao rezultat toga, Kosovo je zemlja daleko drugačija nego pre 20 godina. Kosovo je prošlo 20 godina mira i razvoja. Ovaj napredak nije došao besplatno. Tokom tih 20 godina, više od 200 vojnika izgubilo je živote tokom službe. Kosovo je svedok razvoja energetskog društva. Putovanje je puno izazova i još postoje mnoge poteškoće koje treba da se prevaziđu", rekao je on.

Dadario je rekao da još mnogo toga treba da se postigne i da pomirenje s prošlošću zahteva hrabrost za kompromis.

Komandant združenih snaga NATO, američki admiral Džejms Fogo rekao je da je Kfor najveća operacija NATO u Evropi i da ostaje garant mirnog okruženja.

"Sa zadovoljstvom se možemo osvrnuti na to što je Kfor učinio. Kfor je najveća NATO operacija u Evropi. Ona danas ostaje na Kosovu kao snaga koja garantuje mirno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice", rekao je Fogo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ma Ja sam

12.06.2019. 05:01

To on misli na svoje vojnike , jer sto se Srba tice, sa Kforom, mogu samo da imaju glavobolju i nesanicu