REČI Vljore Čitaku, koja je u ponedeljak veče predstavljala Prištinu na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na KiM, da "nezavisnost Kosova nije produkt secesionističkog pokreta nego dekolonizacije", kao i da "Srbija više nikada neće vladati Kosovom", bile su okidač za žustru raspravu između nje i šefa diplomatije Ivice Dačića, koja se povela po završetku sastanka svetske vlade u Njujorku.

Dok su se diplomate polako razilazile iz sale, Dačić je upitao Čitakuovu:

- Znaš li ko je kolonizator? Ovi što sediš sa njima! Dekolonizacija, to je najveća glupost na svetu.

Čitakuova je pokušala da odgovori Dačiću, ali je on već krenuo ka vratima, usput govoreći:


PROČITAJTE JOŠ - Dačić: Priština planira da osvoji Trepču i postavlja bombe na KiM

- Ajde, ne sviraj. Glupi ste koliko ste teški.

Snimak ove prepirke na svom tviter-nalogu objavio je Bedžet Pacoli, zamenik premijera u privremenim prištinskim institucijama, uz komentar da je ministar Dačić "dobar za pozorište, ali da je prilično loš u diplomatskom ponašanju", zbog načina na koji se obratio Čitakuovoj, a i ona sama se požalila da je Dačić vređao nju i delagaciju "Kosova".

Vljora Čitaku

Povodom svog istupa na Ist Riveru, srpski šef diplomatije, za "Novosti", kaže:

- Nisam uradio ništa neprimereno. Zastupao sam svoju zemlju i usprotivio se notornoj laži koju su Albanci iznosili na sednici SB. Neka mi pokažu neki njihov spomenik na KiM stariji od Dečana ili Gračanice? Ako ga nađu, javno ću im se izviniti za to što sam se usprotivio trabunjanjima o srpskim kolonizatorima Kosova, koja vređaju zdrav razum.