Šej: NATO kampanja imala podršku javnosti

Tanjug

10. 06. 2019. u 10:02

Шеј: НАТО кампања имала подршку јавности

Džejmi Šej Print screen

Portparol NATO-a tokom bobardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine Džejmi Šej rekao je za RTK2 da kampanju alijanse i dalje vidi kao legitimnu i opravdanu
Portparol NATO-a tokom bobardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine Džejmi Šej rekao je za RTK2 da kampanju alijanse i dalje vidi kao legitimnu i opravdanu.

Šej smatra da NATO nije imao drugog izbora osim upotrebe sile, pošto je Slobodan Milošević odbio mirovni sporazum iz Rambujea.

Nekadašnji portparol NATO-a je izneo ocenu da je Milošević u Srbiji vodio "brutalnu kampanju" protiv naroda na Kosovu i Metojiiji, čineći, kako je rekao, brojne povrede ljudskih prava.

Šej tvrdi da je NATO za svoj postupak imao podršku javnosti, parlamenata i široke međunarodne zajednice jer, kako je naveo, niko nije želeo da se ponovi ono što se desilo u Bosni od 1992. do 1995. godine kada je međunarodna zajednica bila veoma spora u preduzimanju odlučujućih koraka.

PROČITAJTE JOŠ - Graso: Kfor nije bio obavešten o akciji ROSU, loše sam interpretiran

Nekadašnji portparol NATO-a je ocenio da je moguče postizanje sveobuhvatnog sporazuma između, kako je rekao, "Srbije i Kosova kao dve nezavisne zemlje".

Šej je dodao da je neophodan stalni angažman SAD i EU da prinude Prištinu i Beograd da postignu sporazum.

"Dvadeseta godišnjica od završetka rata treba da bude mogućnost da se gleda u budućnost, a ne u prošlost. Jasno je da je iznad svega potreban sporazum Prištine i Beograda koji obavezno treba da obuhvati priznanje Kosova kao nezavisne zemlje", rekao Šej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)