KOSOVSKA MITROVICA - Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da je ključ za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u rukama međunarodne zajednice, a da je brava u Prištini.

Simić je za RTS kazao da je činjenica da je juče u Bratislavi moglo da se vidi kako sa jedne strane predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da odgovornim odnosom prema tom problemu, ali i državničkim stavom da se lavovski bori za neko kompromisno rešenje koje će uvažiti odnose i Srba i Albanaca, ali pre svega zaštititi interese Srba i Srbije.

"Sa druge strane imamo odnos (kosovskog predsednika Hašima) Tačija koji na sve moguće načine pokušava da opstruira dijalog. Kada govorimo o tome kako otkočiti ovaj dijalog, činjenica jeste da se ključ za tako nešto nalazi u rukama međunarodne zajednice, pre svega SAD, a da je brava u Prištini", naveo je Simić.

PROČITAJTE JOŠ - Unmikov šamar Prištini

Na pitanje šta očekuje od sednice Saveta bezbednosti UN koja se održava u ponedeljak, Simić kaže da na sednicama SB UN vlada polarizacija između zapadnih centara moći i Rusije i Kine, kao prijatelja Srbije.

"Ono što bi bilo potrebno jeste da se na toj sednici jasno osudi nasilje koje su prištinske institucije sprovodile u prethodnom periodu, a posebno prilikom zadnjeg upada na teritoriju opštine Zubin Potok i četiri severne kosovsko-metohijske opštine. Ono što je činjenica je da su se u Prištini previše osilili", dodao je Simić.

Prema njegovim rečima to najbolje potvrđuje čak i napad na pripadnike UNMIK na KiM.

"Zato duboko verujem da će sa te sednice biti poslata jasna poruka da je nasilje apsolutno nedopustivo i neprihvatljivo za rešavanje otvorenih političkih problema", ocenio je Simić.

O rekonstrukciji crkve svetog Nikole u Novom Brdu on je kazao da nije samo u pitanju imovine u materijalnom smislu, već je to namera da se otme kulturni identitet, da se falsifikuje istorija i da se nakon proterivanja 240.000 Srba sa KiM od 1999. godine još jednom izbrišu tragovi postojanja srpskog naroda.

PROČITAJTE JOŠ - GRAFITI PROTIV MISIJE: U Prištini se nastavlja kampanja protiv UNMIK-a (FOTO)

"SPC, pre svega eparhija Raško-prizrenska koja upravlja manastirima na KiM, je otvarala vrata svima koji su dobronamerni, ali ne i onima koji pokušavaju da na lažima i falsifikatima izgrade nekakvu svoju kulturu i tradiciju", naveo je Simić.

On je takav potez Prištine smatra nedopustivim.

"Ono što u Srpskoj listi, pored osude ovakvog ponašanja, izaziva zabrinutost je da, prema informacijama koje imamo, ovaj projekat izaziva Ambasada Nemačke u Prištini. I mi duboko verujemo i apelujemo na njih da prestanu, jer očigledno su bili izmanipulisani od strane prištinskih institucija", zaključio je Simić.