Dačić upoznao Lavrova o planovima Srbije po pitanju KiM

Tanjug

07. 06. 2019. u 10:42

Дачић упознао Лаврова о плановима Србије по питању КиМ

Foto Twitter

Ministar spoljnih poslova rekao je u petak, nakon sastanka sa šefom ruske diplomate u Sankt Peterburgu, da su detaljno razmatrali situaciju na KiM uči sednice Saveta bezbednosti UN 10. juna

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u petak, nakon sastanka sa šefom ruske diplomate Sergejom Lavrovom u Sankt Peterburgu, da su detaljno razmatrali situaciju na KiM uči sednice Saveta bezbednosti UN 10. juna.

On je novinarima u Sankt Peterburgu gde učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu rekao da je Lavrova detaljno upoznao sa planovima Srbije po pitanju KiM, kao i da je mu je šef ruske diplomatije rekao da Moskva apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici SB UN u ponedeljak.

"Sastanak je bio veoma važan zato što se desio u vreme posle najnovijih dešavanja na KiM, posle incidenata i upada na sever KiM i napada na snage UN, to jest misiju UN i ruskog predstavnika Unmika, a u oči zasedanja SB na kome ću učestvovati u ponedeljak", rekao je Dačić.

Pročitajte još - DAČIĆ ZA "NOVOSTI" O KRITIKAMA AMBASADE SAD: Bolje da su umesto bombi sa uranijumom bacali dolare na kojima piše "Kosovo nije Srbija"

Kaže da je upoznao Lavrova detaljno šta će Srbija raditi u narednim mesecima, "kakvi su naši stavovi, vezano za ovo najvažnije pitanje".

"Da smo mi spremni na kompromis, ali da albanska strana ne želi dogovor i kompromis, da stalno ide sa rušenjem svih dogovora, da ne želi da ispuni ono što je potpisala pre šest godina, da formira ZSO, ali ne želi ni da ukine takse, niti da poštuje obaveze da bezbednosne i oružane snage ne dolaze na sever KiM", rekao je Dačić.

Kada se tome, navodi, doda i napad na snage UN, to jest mirovne misije, vidi se da oni ne žele da dođu do bilo kakvog rešenja.

"Lavrov me je upoznao i sa ruskim stavovima, tim povodom konstatovali smo da postoji veoma dobra kooridnacija između naša dva rukovodstva i da Rusija apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici SB UN u ponedeljak 10. juna", naglasio je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije