PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


SRBIJU za otvaranje novih pristupnih poglavlja više ne usporavaju samo zbog nedavnog godišnjeg izveštaja Evropske komisije, već u Briselu sada uslove traže i u novim zaključcima Radne grupe za finansijsko delovanje u borbi protiv pranja novca (FATF)!

- Na stolu je pet poglavlja, neka su više napredovala, neka manje, ali sigurno nećemo otvoriti više od dva. Može da se dogodi da bude otvoreno i samo jedno, ali i nijedno, a to dosta zavisi i od izveštaja FATF - ističe dobro obavešteni izvor "Novosti" iz Radne grupe za proširenje (KOELA).

Reč je o oblastima koje se odnose na slobodu kretanja radnika (2), slobodu kretanja kapitala (4), finansijske usluge (9), poljoprivredu i ruralni razvoj (11) i transevropske mreže (21).

- Najbliže otvaranju je poglavlje 9, dok je "rezervna" oblast 4. Da li će oba biti otvorena, zavisi od mnogo toga - kažu nam u Briselu.

Radna grupa je u utorak načelno razmatrala nedavni izveštaj Evropske komisije za sve kandidate za članstvo, dok su juče počeli s pripremama zaključaka o Zapadnom Balkanu za predstojeći Evropski savet, koji će biti održan 20. i 21. juna. Sadržaj će se utvrđivati do kraja ove sedmice, dok bi sledeće nedelje u Briselu taj dokument trebalo da potvrde i ambasadori zemalja članica, čime se ulazi u "političku fazu".

- Tehnički bismo, možda, bili spremni i za više poglavlja, ali, zasad, zbog sadržaja izveštaja EK, kao i suzdržanosti nekih važnih zemalja članica, poput Francuske, Nemačke ili Holandije, ne postoji spremnost za to - ističe naš izvor.

Odluka još nije doneta, a saznajemo da će ona umnogome zavisiti i od predstojećeg izveštaja FATF koji se očekuje 21. juna. U ovom međudržavnom telu, čije je sedište u Parizu, juče su nam potvrdili da se priprema ažurirana lista "rizičnih zemalja", koja će biti objavljena na kraju redovnog plenarnog zasedanja.

ZALAGANjE BUKUREŠTA

S OBZIROM na to da se kraj sastanka FATF poklapa sa završetkom Evropskog saveta, postoje veliki izgledi da poglavlja budu otvorena kasnije, poslednjih dana ovog meseca i rumunskog predsedavanja. Zvanični Bukurešt trenutno nastoji da izdejstvuje otvaranje bar jednog poglavlja, ali će to zavisiti od mnogo faktora.