PUKOVNIK OGAR ZA NOVOSTI O SKANDALU U PARIZU: Obeleženo oslobođenje Kosova uz Kuran

G. Č.

sreda, 05. 06. 2019. u 13:02

ПУКОВНИК ОГАР ЗА НОВОСТИ О СКАНДАЛУ У ПАРИЗУ: Обележено ослобођење Косова уз Куран

Sen Luj Vojno-memorijalni centar Invalida u Parizu Depositphotos

Pukovnik ogar, za "Novosti", o skandalu u katedrali invalida. Bruka zapanjila francusku vojsku

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

SKANDAL koji se dogodio u čuvenoj katedrali Sen Luj Vojno-memorijalnog centra Invalidi u Parizu u kome je sahranjen Napoleon, kada je u organizaciji "kosovske ambasade" priređena ceremonija tokom koje su pevani delovi Kurana uz pominjanje Alaha uz obrazloženje da se tako obeležava dvadeset godina od "oslobođenja" lažne države, izazvao je veliki odjek u Francuskoj.

- Protestno pismo potpisalo je do sada više od sto generala i visokih oficira. Ova bruka zapanjila je vojni kor - kaže, za "Novosti", pukovnik Žak Ogar, koji je alarmirao javnost.

Nekadašnji vođa francuskih specijalaca koji su prvi ušli na Kosovo i Metohiju posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, ističe da je za ovaj događaj saznao od svog prijatelja oficira koji mu se požalio na održanu ceremoniju. Skup je održan 22. maja.

- Odmah posle toga sam napisao pismo zvaničnom biskupu francuske vojske Antoanu de Romaneu, protestujući zbog toga što se dogodilo - ističe Ogar.

Pročitajte još - SKANDAL U FRANCUSKOJ: Predstavnici ambasade tzv. Kosova čitali Kuran u katedrali!

Biskup je odmah odreagovao i dan kasnije, 30. maja, na praznik Vaznesenja Hristovog na misi u istoj crkvi, tim povodom izgovorio zaštitničku molitvu. U parohiji su takođe istakli da oni samo koriste katedralu i da je njen vlasnik Muzej vojske.

U protestnom pismu, koje su potpisali oficiri, naglašava se da je recital organizovala lažna država i izrazili rezigniranost, ističući da je katedrala, i to još vojnička, na ovaj način, uz spominjanje delova islamske molitve - oskrnavljena.

- Prvi put u svojoj istoriji, a nadamo se i poslednji, otpevan je poziv na islamsku molitvu u katedrali u Invalidima - piše u pismu upućenom javnosti koje su potpisali oficiri.

Pukovnik Žak Ogar

Reč je o muzičkom spektaklu u izvođenju "Filharmonijskog hora" iz Prištine pod nazivom "Naoružani čovek, misa za mir" Karla Dženkinsa koja sadrži i delove iz Kurana.

- Naša vojska ima hrišćansku tradiciju i nemamo pravo da oćutimo na ovo. Vlasti su, očigledno, zatečne ovom aferom i nije im prijatno - kaže Ogar.

REAGOVALI MNOGI LISTOVI

U FRANCUSKOJ javnosti je pomenuti događaj izazvao veliko interesovanje. Reagovali su brojni listovi i sajtovi koji se bave pitanjima crkve, ali i drugi mediji, poput veoma poznatog nedeljnika "Valer aktijel". Tim pre što su još sveža sećanja na sraman odnos prema Srbiji tokom proslave stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu u Parizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

savo arizona

05.06.2019. 13:51

Siptari su platili tj,rentali crkvu za svoj muslimanski obred.Ovde u Arizoni Bosnjaci su kupili crkvu I napravili od nje djamiju,kad je skidan krst bio je brutalno bacen sa krova o tome niko nije pisao.Biznis je biznis samo plati nije bitno koje si vjere.

rada

05.06.2019. 14:16

Šta Francuze još može začuditi? Počeli su vam pjevati u katedrali, islamisti vam izvode terorističke napade... Gospodo, Vi ste iz priznali, bombardovali ste Srbiju. Ulazak islama na vala vrata u francusku odavno je počeo!!!

Деки

05.06.2019. 14:41

Ово је још један доказ колико је моћан наш непријатељ, сједињене америчке државе. Уздигли су шиптаре до неслућених размера, али ће приземљење бити болно.