Braćo, uvek računajte na pomoć Rusije!

S. S. R.

03. 06. 2019. u 20:26

Prvi čovek ruske Dume Vjačeslav Volodin u Beogradu preneo poruku predsednika Vladimira Putina. Cilj upada jedinica Rosu bio da silom zauzmu sever KiM

Браћо, увек рачунајте на помоћ Русије!

Volodin i Vučić Foto Tanjug

BRATSKI srpski narod, kao i uvek, može da računa na pomoć Rusije!

Ovu odlučnu i toplu poruku predsednika Vladimira Putina juče je, na posebnoj sednici Narodne skupštine u Beogradu, u obraćanju poslanicima preneo prvi čovek ruske Dume Vjačeslav Volodin. Kako je istakao, Putin je znao da će on govoriti u srpskom parlamentu, pa je lično uputio pozdrave i reči podrške.

Prvi čovek Dume i jedan od najbližih saradnika lidera Ruske Federacije stigao je u Beograd u trenutku kada su pregovori sa Prištinom zaglibljeni u ćorsokaku, nekoliko dana posle brutalnog upada jedinica Rosu na sever KiM, prebijanja i hapšenja Srba i usred velikih pritisaka na našu stranu pred najavljene sastanke u Parizu početkom jula.

Volodin se juče sastao sa šefom države Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković, sa kojom je učestvovao na četvrtom zasedanju Komisije za saradnju dvaju parlamenata. U govoru pred poslanicima koji je započeo na srpskom, osudio je provokacije na severu KiM tokom akcije kosovske specijalne policije:

- Cilj je bio da se ta oblast zauzme silom i preuzme kontrola nad njom. Napad na saradnike Unmika, uključujući ruskog državljanina, predstavlja kršenje međunarodnog prava. UN moraju da zauzmu stav i odlučnost, jer od njihovih konkretnih dejstava zavisi mir na Balkanu.

PARAF NA UNIJU SPORAZUM o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Srbije može biti potpisan do kraja godine, najavio je Volodin: - Sporazum bi otvorio srpskoj robi tržišta zemalja u kojima živi oko 180 miliona ljudi. Rusko-srpski trgovinski promet je od početka ove godine porastao za tri odsto i iznosio je 571 milion dolara u periodu januar - mart. Na teritoriji Srbije trenutno posluje više od 800 kompanija sa ruskim kapitalom.

Naglasio je da Rusija neće podržati poteze EU i SAD koji dovode do rasta tenzija. Odsustvo reakcije EU, naveo je, dovodi u sumnju njenu sposobnost da bude posrednik u dijalogu.

- Smatramo da sve strane moraju da poštuju Rezoluciju 1244, a oni koji to ne rade moraju da budu odgovorni. Interesi suverene Srbije moraju se poštovati u skladu s međunarodnim pravom - rekao je Volodin.

Gost je kazao da dve zemlje povezuje viševekovno prijateljstvo, da se jezik ne razlikuje toliko da se ne bismo razumeli, jer smo braća, i da smo zajedno prošli kroz najznačajnije istorijske događaje. Kako je istakao, u svetu ima puno izazova - primene dvostrukih standarda, mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja, ali "svet nikada neće biti jednopolaran, bez obzira na želje SAD". Volodin je istakao i da Srbija ima svog predsednika, koji se bori za interese zemlje, uvažavajući građane.

Vučić je zahvalio Volodinu na podršci Rusije suverenitetu Srbije i naporima da pitanje KiM bude rešeno mirnim sredstvima, putem dijaloga, ali i na pravovremenoj i odlučnoj osudi ponovnog upada jedinica kosovskih specijalnih snaga na sever KiM i brutalnog privođenja Srba. Šef države govorio je o problemima u dijalogu i o tome da prištinska strana još nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština. Rekao je i da mu je žao što je tokom akcije na severu KiM povređen i ruski državljanin, pripadnik misije Unmika. Takođe, prihvatio je poziv gosta iz Moskve da se tokom prve naredne posete Rusiji obrati u Dumi.

Volodin i Gojkovićeva su predvodili delegacije na sednici Komisije za saradnju srpskog parlamenta i Državne dume. Predsednica Skupštine upozorila je na radikalne poteze Prištine, koji "dokazuju da oni ne žele nastavak dijaloga sa Srbijom".

Gojkovićeva je podsetila da je kosovski parlament nedavno usvojio takozvanu Rezoluciju o genocidu:

- Time se obesmišljava dijalog i skreće pažnja sa stvarnih zločina albanskih terorista na Kosovu i Metohiji, posebno u vezi sa radom Specijalnog suda za ratne zločine na KiM. Nedavni upad specijalnih snaga Prištine u severne opštine KiM potvrđuje da Priština, uz podršku svojih mentora, ne odustaje od namere da brutalnim akcijama zastrašivanja primora srpsko stanovništvo na trajno napuštanje svojih ognjišta. Posebno zabrinjava odsustvo bilo kakve reakcije onih koji su jedini na KiM nadležni da se staraju o očuvanju bezbednosti i sigurnosti.

Predsednica parlamenta je rekla da Srbija nikada nije i nikada neće uvesti sankcije Rusiji. Volodin i Gojkovićeva prethodno su položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda i kod Spomenika crvenoarmejcu.


POSETA POVREĐENOM

Gojkovićeva i Volodin obišli su u ponedeljak na VMA državljanina Ruske Federacije i pripadnika Unmika Mihaila Krasnoščekova, koji je povređen u akciji pripadnika specijalne jedinice Rosu na severu KiM.

U poseti su bili i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

STAVOVI LIDERA RF O PITANJU KiM

* februar 2008. - Slučaj Kosova je strahovit presedan koji u suštini lomi čitav sistem međunarodnih odnosa, stvaran ne decenijama, već vekovima.

* maj 2018. - Vučić zamolio Putina da nam pomogne u UN i ostalim međunarodnim organizacijama, na šta je rečeno da će Moskva aktivno pratiti razgovore Beograda i Prištine i uticaj različitih parametara na ovo pitanje.

* januar 2019. - Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na Rezoluciji 1244 SB UN.

* januar 2019. - Rezolucija 1244 ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih formacija na Kosovu izuzev kontingenta Ujedinjenih nacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goran

03.06.2019. 22:26

1 PVO sistemi 2 udobno se smestiti i gledajte. Prosto ne ko pasulj ali najbolji mediji nama ne zna....

gile

04.06.2019. 09:21

jasna poruka ovim našim neznalicama, 1244 je osnov a ne tamo neki briselski sporazum