Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najoštrije je osudio izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ocenivši da se time "anulira" Briselski sporazum.

"EU je pokazala potpunu nemoć kao posrednik u razgovorima između Beograda i Prištine, svojim odsustvom reakcije na izjavu Hašima Tačija da neće ispoštovati ono što je potpisao u Briselu. Javnim priznanjem da odbija da sada ili bilo kada u budućnosti dozvoli formiranje Zajednice srpskih opština, on je obesmislio Briselski sporazum", izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS-a Žika Gojković.

Prema njegovim rečima, "zemljama EU koje su priznale lažnu državu Kosovo sada je sasvim jasno da su stvorile Frankenštajna na koga uticaj ima samo SAD" i da je "jasno da u nastavku dijaloga kao posrednici mogu da se pojave samo SAD i Rusija, a da za EU nema mesta".

"POKS poziva EU da i formalno odustane od posredništva jer se pokazalo da nikakav uticaj na šiptarske lidere nemaju. Odsustvom reakcije na otvoreno odbijanje Tačija da primeni ono što je potpisao u Briselu, kao i ignorisanje zahteva EU za povlačenjem taksi, EU je doživela poniženje kakvo joj niko do sada nije priredio", ističe se u saopštenju POKS-a.