Selaković: Provokacijama Priština hoće suverenitet na severu

Tanjug

28. 05. 2019. u 20:01

Селаковић: Провокацијама Приштина хоће суверенитет на северу

Foto: Tanjug

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da cilj današnje akcije Prištine na severu KiM nije bio borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, već "uterivanje straha u kosti srpskom narodu"
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da cilj današnje akcije Prištine na severu KiM nije bio borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, već "uterivanje straha u kosti srpskom narodu".


Selaković je za RTS rekao da smo već duže vremena svedoci ovakvih provokacija i različitih pokušaja Prištine da ostvari svoj suverenitet na severu KIM.

Takođe, ukazao je da Priština stalnim provociranjem Beograda, a narocito Srba na severu KIM, želi da nas uvede u svoju igru koja bi po njihovom planu i planu njihovih sponzora Srbiju dovela na "tanak led", i da nam se, po njihovoj zamisli, obije kao bumerang.

"Predsednik je jasno rekao onome ko ume da tumaci političke poruke, šta je naša pozicija i šta znači to da nista neće biti isto. Mislio je na to da se Albanci na ovome neće zaustaviti", rekao je Selaković.


PROČITAJTE JOŠ: POVREĐENI SRBIN ZA "NOVOSTI": Maltretirali su žene i decu, jedan od pripadnika ROSU hteo je da me ubije! (FOTO)

Ocenio je i da današnji potez Prištine samo svedoči o onome što je predsednik Srbije govorio, a to je da oni koji nas upućuju na zamrznut konflikt kao na jedno od rešenja, treba da znaju da prvi ko neće zamrznut konflikt jesu sami kosovsko-metohijski Albanci.

"Ne bih voleo da bude istina ovo što ću reći, ali čini mi se da se neće smiriti dok ne ostvare neke svoje interese i ciljeve koje su zacrtali. Na tome imaju samo jednu prepreku. Ta prepreka je Srbija koju vodi Aleksandar Vučić koji im ocigledno smeta", naglasio je Seleković.

On je podsetio i da je predsednik u svojim nastupima od jeseni prošle godine vrlo jasno rekao koji su okviri naše državne politike kada je u pitanju zastita naroda na KIM.

"Republika Srbija će štiti svoj narod, ali se iskreno nadam da nećemo doći u priliku da gledamo taj scenario", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, Prištini najvise smeta sto izostaje naša reakcija koja bi bila izazvana srcem, a ne glavom i da nastave da sa uterivanjem straha i pritiska na preostale Srbe da napuste svoja ognjista, a kako bi Srbija izgubila i poslednji argument za borbu za svoju zemlju i svoj narod.

Pokazalo se da je predsednik u pravom trenutku govorio o tome i pokazalo se da je dobro procenio šta će se dešavati, rekao je Selaković.

Podsetio je da je Vučić pre 10 dana najavio da Priština planira da izvrši upad na sever, pod firmom navodne borbe protiv korupcije lišavanja slobode naših sunarodnika na KiM.

On je naveo i da je dosadašnje iskustvo pokazalo da određene države imaju uticaj na Prišitnu, kao i da nije razopčaran reagovanjem EU.

"Da toj izjavi izbrisete datum najmanje 10 istih izjava mozete da nađete kada god je Pristina pokusavala da demonstrira svoju silu i da omeđi integritet i na severu, svaki put je najcesće od zvanicnika EU dolazila rečenica - pozivamo obe strane na uzdrzanost", naveo je Selaković.

On je istakao i da će u istoriji srpskog parlamentarizma predsednik Vučić ostati zapisan po tome sto nikad nije bežao od svog naroda, i skupštine u kojoj je uvek bio spreman da pojasni svoju poziciju, da pojasni svoju politiku i kako vidi dalji nastavak situacije.

Selaković je ocenio da je vođena dobra debata u skupštini između Vučića i pojedinih poslanika iz opozicionih stranaka, ali d aje bilo i onih koji su na "fašitički način pokušali da ga spreče da uđe", pominjući i reakciju Rade Trajković.

"Ona je danas napala predsednika što je osudio akciju Prištine, napala ga što je nije podržao", naveo je Selaković, dodajući da je neverovatno kada imate brutalnu akciju hapšenja imati takvu reakciju.

"Građani Srbije znaju da imaju odgovornog predsednika, kome mogu da veruju i koji vodi ozbiljno računa o našim državnim i nacionalnim interesima i uveren sam da će tako i nastaviti", poručio je Selaković.

Ukazao je da je ozbiljna politika koju vodi predsednik i vlada dovela do toga da smo ojačali međunarodni ugled, da smo ekonomski postali značajno snažniji i da smo vojno značajno jači nego 2003, 2008. ili 2012.

PROČITAJTE JOŠ: SRBI NAJAVILI PROTEST U SREDU: U Zubinom Potoku pretučeno 100 naših državljana; Ziberaj: Dačić će biti uhapšen ukoliko uđe na KiM (FOTO+VIDEO)


"Nisu to male stvari", smatra Selaković.

Prema njegovim rečima, naša pozicija i dalje je veoma teška, iz niza razloga, zato što nemamo od 1999. svoje efektivne organe vlasti, vojsku i policiju.

"Naša pozicija je teža zato što su Albanci na KIM proglasili secesiju, a najmoćnije države Zapada to priznale. Naša pozicija teža je zato što je nekome palo na pamet 2009. a taj je bio predsednik Srbije, da pitanje KiM prebacuje iz SB UN na EU gde je naša pozicija mnogo slabija", ocenio je Selaković.

On je istakao da Vučić pokušava grčevito da se bori da zaštiti naše interese i uspeo da vrati tu temu na međunarodni dnevni red, a ko ga napada za izdaju.

"Ko ga napada? Oni koji nisu radili ništa u situacijama kada smo kao država mogli da radimo mnogo više", zaključio je Selaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Miso.Pec

28.05.2019. 22:06

Opet mi o zamrznutom konfliktu,umesto toga bolje bi nam bilo da formiramo paralelne policijske snage na severu Kosmeta koje bi delovale u civilu i štitile naš narod,isto onako kako su radili od 1999 godine pa sve do 2014 godine dok ih niste rasformirali.

Uroš

28.05.2019. 22:51

Ovakvim provokacijama testiraju nam živce koliko možemo da izdržimo a da ne upadnemo sa vojskom i pokažemo im ko je ko i šta je šta.

Чикириз

29.05.2019. 05:57

Обичан кукавичлук и неспособност правдате некаквом мудрошћу ("реаговање главом а не срцем") Одбрана председника вам је важнија од одбране Косова!

Mirjana

29.05.2019. 06:57

Pristina svasta hoce, i moraju je zaustaviti oni koji je huskaju na to, inace ce ceo region upasti u ozbiljan problem.

Tanja

29.05.2019. 07:09

Provokacije i napad na Srbe koji se ne sme oprastati i mora se reagovati velikom brzinom.

ranko

29.05.2019. 07:24

Pristina jedino sta moze je da provocira jer nista od toga sto zeli nece dobiti i o tome moze samo da sanja.

Marija

29.05.2019. 07:29

Nemaju oni suverenitet ni na severu ni na jugu nit ce to ikad uspeti biti nezavisni.

Ana

29.05.2019. 08:07

Pristina bi da preuzme svu vlast na KIM, i da protera nas narod . Ali, nece im to poci za rukom .

zorica

29.05.2019. 08:16

Nasi ljudi na KiM nikada nisu imali mir i spokoj zbog ovakvih provokatora koji se konstantno igraju njihovim zivotima!

Marija

29.05.2019. 08:27

Neodgovrna i provokativna akcija ima samo jedan cilj , a to je zastrasivanje Srba i demonstracvija sile .

dzo

29.05.2019. 08:31

Ovo je Jos jedna u nizu prvokacija Pristine da ispita reakciju Srbije,ali opet I'm nije uspelo.

Senada

29.05.2019. 09:06

Ovog puta nece uspeti u svojim namerama. Srbija ima snage da se izbori sa njihovim divljastvom na pravi nacin.

Razgraničenje u interesu EU

29.05.2019. 10:55

Svi mi moramo shvatiti inetres EU (sa 400 miliona stanovnika), koja želi trajno rešenje na Zapadnom Balkanu za dva najveća naroda (8 miliona Srba i 5 miliona Albanaca), ali bez novih stolica u UN. Zato moramo predložiti razgraničenje : 1).Srbija sa Srpskom i severom Kosova , i 2).Albanija sa ostatkom Kosova (sa ZSO).. Tako razgraničenje podrazumeva da po pola miliona Srba i Albanaca ostane u susednim državama kao mostovi saradnje !

Draško

29.05.2019. 17:30

Priština mora da prihvati realnost da Srbi severno od Ibra čine 98% stanovništava na tom prostoru.

Voja

30.05.2019. 11:27

Provokacijama Priština pokazuje da ne želi nastavak dijaloga i rešenje pitanja KiM.