VUČIĆ PODNEO IZVEŠTAJ O KiM: Ako ne bude kompromisa, Albanci će napasti Srbe

E. V. N.

28. 05. 2019. u 07:31

To je pitanje dana ako konfilkt na Kosovu i dalje bude zamrznut. Cilj: Dobiti najviše što možemo, izgubiti najmanje što moramo, naglasio je predsednik

ВУЧИЋ ПОДНЕО ИЗВЕШТАЈ О КиМ: Ако не буде компромиса, Албанци ће напасти Србе

Foto D. Milovanović i I. Marinković

VREME je da biramo između slatkih laži i gorke istine. Bez toga nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti. Bez toga nećemo znati gde je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gde smo mi Srbi na KiM. Cilj je da dobijemo najviše što možemo i izgubimo najmanje što moramo.

Ovo je u ponedeljak poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja na posebnoj sednici parlamenta posvećenoj Kosovu i Metohiji, na kojoj je otvoreno govorio o teškoj situaciji u kojoj se država na- lazi i namerama zapadnih sila da zaokruže nezavi- snost južne srpske pokrajine, zbog čega dozvoljavaju da Priština vuče jednostrane i nerazumne poteze koji direktno blokiraju dijalog, od uvođenja taksa do optužbi Srbije za genocid.

- Moj posao kao predsednika je da ljudima saopštim istinu, kakva god bila, ali to ne znači da se neću boriti za srpski narod koji tamo živi. I to vi- še od onih koji istinu znaju ali je prećutkuju. I koji bi da za Kosovo ratuju tuđa, a ne njihova deca - naglasio je šef države. On je bez uvijanja upozo- rio da postoje dva različita scenarija za Kosovo - da se normalizuju odnosi između Srba i Albanaca ili da imamo zamrznuti konflikt, koji bi bio katastrofalan.

- Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku i napadnu Srbe. Pitanje je dana i meseca kada će to da učine, jer oni gube živce i ovu situaciju više ne mogu da podnesu. Ali više nikada neće biti novih pogroma Srba na KiM, to nećemo dozvoliti i sa tim smo upo- znali najviše međunarodne predstavnike - bio je odlučan predsednik, nakon čega je usledio dug aplauz prisutnih u sali. Predsednik je katego- rički odbio da se dijalog nastavi dok Priština ne ukine takse, a kada se to dogodi, Srbija je, naglasio je, spremna da se vrati za pre govarački sto:

- Ako ne pristanemo na kompromis, izgubićemo sve, a posledice će biti katastrofalne i za Srbe i za Albance. Dok sam predsednik daću sve od sebe da se postigne kompromis o kome će konačnu reč dati parlament i građani na referendumu i ta odluka će biti obavezujuća. Vučić je objasnio i da se normalizacija odnosa može desiti samo u dva slučaja, jedan - kako ga doživljava međunarodna zajednica i Albanci - postizanje sporazuma u kojem je Kosovo nezavisna država, u kojoj bi Srbima dali nekakva prava, ili po modelu dve Nemač- ke, što Albanci, ni Amerikanci neće, već traže da Beograd prizna nezavisnost, što mi nećemo.

- Druga mogućnost, koju smo ispustili, jeste ona o kojoj sam govorio i zbog koje sam napadan i o kojoj su i pre mene govorili. U desetostruko povoljnijoj situaciji su nudili neku vrstu razgra- ničenja da spasemo zdravo tkivo na KiM, da sačuvamo narod od progona, da možemo da živimo mirno u budućnosti. Ta ideja je u ovom trenutku potpuno propala. Prvi čovek Srbije je ukazao i da su evropske sile i SAD dozvolile Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opšti- na, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma.

- Prošlo je više od 200 dana kako su uveli takse na robu iz centralne Srbije, a da se niko zbog toga "ne sekira". Ponavljam, Priština je ta koja ne želi da nastavi dijalog, a da li će ga želeti, mnogo je više pitanje za nji- hove zapadne mentore. Predsednik je rekao i da niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje "velike Alba- nije", a da se u Srbiji govori o Republici Srpskoj, me- taforički rečeno, obesili bi nas u Briselu. Dodao je i da je aktuel- na vlast uspela da podigne ugled Srbije u svetu, i da se o KiM ponovo priča, iako je još 2010, posle odluke Međunarodnog suda pravde, sve što se tiče Kosova - bilo završeno: - Srbija je u deset puta lo- šijoj situaciji nego što je bila dosovska vlast, bez voj- ske i policije, sa formalno proglašenom nezavisnošću Kosova, pokušala da se vrati u razgovore, da očuva mir i političku stabilnost, jer nemamo više glava za gubljenje i dece za bacanje. Uspeli smo da pitanje Kosova vratimo na sto, ne sa velikim šansama, ali sa šansama da se Srbija ipak nešto pita. Vučić je poručio da je Srbija, u osnovi, u potpunosti uspela da zaštiti svoje interese u pokrajini i u kontekstu evropskih integracija, uprkos kritikama za navodnu predaju srpskih institucija:

- Srbi na severu KiM, pogotovu danas, apsolutno dominiraju u svim institu- cijama što nije bio slučaj do 2013. Smatram da je sve što smo uradili u dijalogu donelo veoma opipljive rezultate za Srbe na KiM i za državu u celini. A posebno mislim da smo kroz tih 188 sastanaka sa albanskom stranom uspeli da zaštitimo ugled i reputaciju Srbije, da smo uspeli da sačuva- mo interse našeg naroda. Sednici je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, svi članovi Vlade, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, predstavnici Srpske liste, šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, kao i predstavnici diplomatskog kora. Prisutno je bilo 156 poslanika SNS, SPS-JS, SRS, LDP, LSV, SMS, poslanik Đorđe Vukadinović, iz grupe Pokret za spas Sr- bije - Nova Srbija, i samostalni poslanik Miladin Ševarlić. Lider LDP Čedomir Jovanović poručio je Vučiću da je na vlasti sedam godina, i da je u tom periodu propušteno vreme da se Srbija uvede u red normalnih dru- štava.

- Koja je to istina koju treba da izaberemo umesto laži - pitao je Jovanović, koji je rekao da je podeljenost u društvu velika, da se zakazuju mitinzi i kontra- mitinzi, da Šešelj gazi političke protivnike kolima ispred Skupštine". Dok je govorio, Šešelj je i njemu dobacivao, rekavši između ostalog da je Jovanović "davao novac Čumetu". - Šteta što nisam imao dovoljno da te raketom izbacim u svemir, ali i iz svemira bi te vratili, kao što su iz Haga - naveo je on, i pozvao Vučića da nastavi razgovore sa Albancima. Na kraju skoro trosatnog izlaganja, Vučić je još jednom rekao da je vreme da prestanemo da obmanjujemo sopstvenu javnost: - Problem KiM ne želim da svedem na to ko je kriv za sadašnje stanje i greške koje su do njega dovele, već da prestanemo da se samoobmanjujemo. Poraz politika prethodnih vekova i dece- nija neće biti anuliran i promenjen prstom osude. Potrebno je da priznamo da nam se dogodio težak nacionalni poraz, da smo izgubili teritoriju, ljude, godine u ko- jima smo se lagali i nismo hteli da priznamo poraz. Poslanici SVM Balin Pastor traži od Vučića da učini sve da bi došlo do kompromisnog rešenja i da očuvamo mir.

ŠTITIĆEMO GENERALE

VUČIĆ je otkrio i da je Priština pripremila optužnicu protiv generala LJubiše Dikovića, kojom ga tereti za ratne zločine na KiM. Nema, dodao je, saznanja da je takva optužnica pokrenuta i protiv generala Božidara Delića. - Za svakog generala za kojeg iz Prištine misle da treba da ga gone, znate kakvi će biti postupci naših organa. Ne verujem da bi predsednica Vlade Srbije išla protiv ovakve političke volje i donosila drugačiju odluku - rekao je Vučić.

NADAMO SE REŠENJU ZBOG DECE, ODLUČNI SMO DA OSTANEMO

DOK su njihovi politički predstavnici pratila sednicu sa galerije skupštinske sale, sa gotovo istom pažnjom raspravu o Kosovu i Metohiji pratili su i građani širom južne pokrajine.

U severnom delu Kosovske Mitrovice, veliki broj građana pratio je izlaganje predsednika Aleksandra Vučića u svojim domovima. Ipak, bilo je i onih koji su govor predsednika Srbije i stavove narodnih poslanika slušali u društvu - u kafanama i kafićima.

- Drago mi je da se priča o Kosovu i Metohiji svakodnevno drži u javnosti, jer nam to daje nadu da nismo zaboravljeni i prepušteni samo sebi - kaže nam jedan od gostiju u kafani u centru Kosovske Mitrovice. - Vidimo da se naš predsednik Vučić bori za nas, i to je ovim svojim izlaganjem pred poslanicima i javnošću još jednom argumentovano potvrdio. Zato smo uvereni i da će se do kraja bespoštedno boriti da pronađe najbolje rešenja za srpski narod na Kosmetu.

Naš sagovornik kaže da mu je žao što opozicija nije prihvatila da se uključi u raspravu, kako bi čuli kakvo rešenje ona nudi za kosovsko pitanje.

Iako razumeju razloge zbog kojih ni predsednik Srbije nije u potpunosti izneo svoj predlog rešenja kosovskog čvora, Mitrovčani kažu da bi im to ipak mnogo značilo:

- Voleo bih da znam koje je to kompromisno rešenje koje se spominje i da li će ono doneti budućnost našoj deci. Mi smo odlučni da ovde ostanemo i živimo ma šta da bude, ali se brinemo za svoju decu - govori nam sredovečni Mitrovčanin.

(I. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (81)

SS

28.05.2019. 07:44

...dobro bre prijatelju dosta demagogije...ispljuni vec jednom nesto konkretno! Sta ces da preduzmes povodom upada Rosu na sever???? Imas li ti plan uopste?? Treba li sumnjati u tvoje namere koje su samo na recima???

Ика

28.05.2019. 07:46

Хоћете ли господине председниче коначно да објавите шта је за нас прихватљив компромис? Немојте да замлаћујете и слуђујете овај народ више вашом популистичком политиком. Хвала на одговору унапред.

Sneki

28.05.2019. 07:52

Svi predsednici i premijeri koji su bili na vlasti, a pogotovo Koštunica i Djilas treba da odgovaraju za svoje postupke koji su doveli zemlju u ovo stanje.

Zora

28.05.2019. 08:25

Opozicija je jos jednom pokazala i dokazala da njih Srbija ne zanima ni malo i da oni gledaju samo svoje interesenterese.

Jelena

28.05.2019. 08:35

O kakvom kompromisu pricate kad oni sem priznanja ne zele nista? Da li pod kompromis mislite priznanje njih kao drzave? Da li ce to znaciti da je kompromis samo sa nase strane u njihovu korist? Puno je tu zamuljenog govora.

Miso.Pec

28.05.2019. 08:45

Ovo je zabrinjavajuće,kad Čeda Jovanović daje nekom podršku i dodaje da moramo da pomognemo Albancima da naprave državu na Kosmetu i to doživesmo da čujemo u sred Srpskog parlamenta.

Ognjen V

28.05.2019. 09:15

Izlaganje predsednika Vučića sam pažljivo slušao i mogu reći da je realno i ako ne bude dogovora sa Albancima ne sledi ništa dobro ni njima ni nama.

Рашо

28.05.2019. 09:35

Поднео човек извештај и не помене ни један документ који гарантује да је КиМ наше? Повеља УН, одлука о поновном пријему СРЈ у УН, Рез. 1244 СБ УН, Кумановски споразум, ... Нас убеђује да је тешко а стојимо боље него икад. Највећи замрзнути конфликти у Европи: С Ирска, Шкотска, Велс, Фландрија, Валонија, Каталонија, Баскија, Корзика, Сар, Рур, Тирол, Судети, Трансилванија, Банат, Молдавија, Придњестровље, Крим, Доњецк, Луганск, Македонија, Албанија, ... Кавказ, Блиски Исток! О чему он прича?

Goran

28.05.2019. 10:03

Pa šta predlažete predsedniče da im damo jel ako ne napašće nas a gospodin Vulin se još oporavlja od štrajka gladju te nije u mogućnosti da pruži 100% od sebe...

Maki

28.05.2019. 10:30

Ljudi, budi o pametno nije Kosovo vec Kosovo i Metohija, jer siptari to izostavljaju jer znaci manastirska zemlja. Ucimo od Grka nikad a nisu Dalí da se Makedonija tako zove. Cak su grci zvali makedonce skopljanci. Ucimo iz tudjih gresaka.

Milan

28.05.2019. 10:43

Nas narod je skroz ne zasticen na Kosovu, teror je sve ucestaliji sa samo jednim ciljem da se i ono malo Srba sto je ostalo protera sa svojih ognjista. Sve to strane mirovne snage gledaju i svojim postupcima odobravaju.

Bojan

28.05.2019. 11:04

Koliko god se mi trudili da postignemo neki dogovor i kompromis sa Pristinom , toliko se oni trude da nam sto vise naude.

eks

28.05.2019. 11:24

Portal "N1" je prepun komentara mrzitelja i kvislinga koji podržavaju to što rade Albanci uz saglasnost njihovih sponzora - NATO neprijatelja Srba.

Boban

28.05.2019. 12:03

Ako se budu usudili da napadnu, definitivno će pokazati svoje pravo lice i da im nije u interesu mir i stabilnost.

venus

28.05.2019. 12:51

Mora se naći dogovorno rešenje za kosovski problem i za to se bore sve naše institucije.

Iva

28.05.2019. 13:16

Srbija vodi ključnu ulogu u pregovorima i verujem da će se postići kompromis koji će svima po malo odgovarati.

Fedja

28.05.2019. 13:17

Konstantne provokacije su upravo to , nije mi jasno da nekima u opoziciji to nije jasno.

Mira

28.05.2019. 14:40

Za kompromis treba dve strane a oni konstantno izegavaju svoje obavezei ako napadnu Srbija će se braniti.

bananana

28.05.2019. 14:56

Republika Srbija se trudi da ocuva mir i stabilnost u nasem regionu za razliku od pristinskih vlasti koje samo provociraju.

Vladimir

28.05.2019. 15:44

Bez obzira na svakodnevne provokacije Albanaca,Srbija će učiniti sve da zaštiti svoj narod.

Mike

28.05.2019. 16:16

Zapad ne želi kompromis, oni žele da vide Srbiju na kolenima, ali im to predsednik Vučić neće dozvoliti.

Biki

28.05.2019. 18:51

Siledzijstvo je njihov nacin borbe za svoj cilj. Kamo srece da sednu sa nasim narodom i dogovore se ko ljudi.

dzo

28.05.2019. 19:08

Srbija će učiniti sve da zaštiti svoj narod, Srbija se trudi da ocuva mir i stabilnost.

Ron

29.05.2019. 01:19

Pristina sve napade i provokacije vrsi u nadi da ce Srbi odgovoriti oruzijem.

Pedja

29.05.2019. 05:31

Zamrznuti konflikt stvara nestabilnost i potencijalne sukobe i u tome nema buducnosti.

Syam

29.05.2019. 10:22

Ono sto mene brine je to sto se ne razmislja sa "petljom" dok nema ovakvih napada nego kao da se ceka da do njih dodje pa da se oni uzmu za izgovor zbog otezanih okolnosti i pocne govoriti o "resenjima" koja se pred narodom ne smeju inace izustiti u onim malo normalnijim okolnostima. Znate kad je frka onda je lakse "smotati" narod.To je meni svesno ili podsvesno izdajnistvo. Ako ne znaju kako da se nose sa situacijom zasto ne razgovaraju sa onima koji su sposobniji od njih? Ne bi bio greh

srbin

29.05.2019. 10:48

Kako ćemo da izgubimo sve ako ćeš da braniš naord vojskom - ovaj čovek čas jedni priča čas drugo, tvrdi da će nas napasti Albanci ali da neće dozvoliti novu oluju a onda kaže da gubimo sve...VUČIĆU ODLAZI , to je jedini zaključak i rešenje...

xmen

29.05.2019. 10:51

Zašto dozvoljavate komnetare botova ovda? Jeste biće Albanaca dve milijarde do 2025 godine a nas će da ostane 10,000 ukupno...