NjIH 129 zavuklo je ruku direktno u džep građana Srbije i odatle uzelo i potrošilo najmanje milion evra, mimo svih propisa. I za to nikada neće odgovarati.

Reč je o čelnicima raznih uprava na lokalu, direktorima komunalnih i javnih preduzeća, ustanova kulture... protiv kojih su državni revizori u proteklih 12 godina podneli krivične prijave, a one su, u međuvremenu - zastarele. Novac je nepovratno utrošen, a da nijedan dinar nije nadomešten, niti je za to izrečena ijedna kazna?!

Da bi neko zaradio krivičnu prijavu od Državne revizorske institucije, morao je nenamenski da potroši više od milion dinara budžetskih para. To je, u više od 90 odsto slučajeva, razlog podnošenja ovih prijava Tužilaštvu, i takvih je, od osnivanja DRI, bilo ukupno 263. Svaka druga krivična prijava je zastarela, neke su u postupku, a one okončane su se uglavnom završile po takozvanom načelu oportuniteta - odgovorno lice uplati određeni novčani iznos i - gotova priča. Kao da ništa nikada nije bilo.

Pročitajte još - PORAŽAVAJUĆ IZVEŠTAJ REVIZORA: Na lokalu 93 procenta nabavki mimo pravila

Koji je čelnik opštine, ili javnog preduzeća, "odležao" godinu dana u zatvoru zbog višemilionske lažirane javne nabavke? A samo u jednoj godini je 26 miliona evra nabavki išlo mimo zakona?! Ko je i kako nadomestio nepropisno uvećane plate, a samo lane je isplaćeno sedam miliona evra više od dozvoljenog! Za 365 dana je mimo propisa utrošeno čak dve milijarde evra budžetskih para. Deo toga kroz razne prekršaje, privredne prestupe, ali i krivična dela.

Koliko je to novih vrtića? Domova zdravlja? Bolnica? Škola? Lekova za bolesnu decu?

Postoje zakoni. Postoje mehanizmi kontrole. Postoje propisane kazne. Gde je zakazao sistem? Ili je sve po onoj narodnoj: Pas laje - vetar nosi...