DA bi država bila država, mora da ima teritoriju, narod i vlast, ne samo zakonodavnu i izvršnu, već, prirodno, i sudsku.

Nije ovo lekcija iz ustavnog prava niti teorije političkih sistema, već o nemoralu, licemerju i dvoličnosti, pre svega Zapada, ali i najmlađe i lažne, evropske države - Kosova.

Nema drugog tumačenja apela Misije EU u Prištini na tzv. kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda takozvanog Kosova i konačno priznaju imovinu manastira Dečani. Reč je o 24 hektara, čiste i katastarski upisane zemlje koja je već godinama na meti tamošnjih lokalnih vlasti.

Iza jednog naoko običnog saopštenja krije se sve bezakonje i politički lopovluk u režiji svetskih centara moći. Da li je ikome potreban veći dokaz o neodrživosti takozvane državnosti Kosova. Država to svakako nije ukoliko, makar formalno, ne poštuje sopstvena pravila i zakone, a kamoli Ustavni sud. O kakvom onda Ustavu uopšte može biti govora, kad ga ne zarezuju ni sopstveni sudovi, organi, pa čak ni opštinske ćate..

Pročitajte još - Apostolova: Da se poštuje odluka o vlasništvu Dečana

Biće da je suština negde drugde - Ustav, zakoni i odluke Ustavnog suda važe u svim slučajevima, osim za Srbe. Ovakvo objašnjenje koje miriše na aparthejd, segregaciju i polja pamuka u Americi, nažalost, na Kosovu sasvim je prirodno i logično. Jer Srbi su tamo građani drugog reda, najčešće nevidiljivi pred "državnim" sistemom.

Priština, koja kršeći sopstveni ustav i sud koji ga čuva, pokazuje da nema ni minimum državotvornog samopoštovanja, postaje prestonica suverene države samo u slepim očima Zapada. Kosovo je samostalna, nezavisna i suverena država najčešće kada treba Srbiju pritegnuti i uceniti. A Ustav i zakoni, koji na Zapadu imaju status političke Biblije, na Kosovu su samo jeftini - šund roman.