HAPŠENjE i izručenje radikala Petra Jojića i Vjerice Radete ponovo je bio glavni razlog dolaska u Beograd tužioca Mehanizma u Hagu Serža Bramerca. Kako saznajemo, on pred srpskim zvaničnicima nije tajio želju da dvoje radikala što pre završe u Sheveningenu zbog optužnice za nepoštovanje suda i ta obaveza Srbije, kako smatra, neće iščeznuti.

Bramerc je u utorak razgovarao i sa ministarkom pravde Nelom Kuburović, ali ona navodi da nije bilo reči o radikalima, jer odluka iz Haga nije odluka Tužilaštva:

Pročitajte još - Bramerc i Kuburović o regionalnoj saradnji

- To je nalog suda za izručenje, koji Ministarstvo pravde još nije dobilo. Naš stav je da najpre vidimo šta piše u njemu, pa ćemo posle toga da postupimo u skladu sa našim zakonskim mogućnostima.

Ministarka je navela da je tema razgovora sa Bramercom pre svega bila regionalna saradnja vezana za ratne zločine. Saglasili su se da postoje pozitivni pomaci u saradnji Srbije i BiH, ali da ona i dalje izostaje sa Hrvatskom.

Potpredsednica SRS Vjerica Radeta, na čijem izručenju već četiri godine Hag insistira, za "Novosti" kaže da je Bramerc uopšte na zanima:

- Ne interesuje me ni šta je pričao, ni zašto je došao. Očigledno "dokon pop i jariće krsti". Ne znam šta on više ima da radi u Beogradu?

Radeta je ranije više puta naglasila da u Hag dobrovoljno neće ići i da je ta lažirana optužnica uopšte ne interesuje. Podsetila je i da pravosnažno rešenje Višeg suda zabranjuje njeno i Jojićevo izručenje, a da je na ljudima iz vlasti da li će ga pogaziti.

Inače, prošle nedelje kineski sudija Li Daćun doneo je odluku da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu, a ne u Srbiji, i naložio njihovo hitno izručenje. Oni su optuženi da su navodno nudili mito i pretili dvojici svedoka da promene svoje iskaze u postupku protiv Vojislava Šešelja. Hag je ranije od Srbije tražio i da promeni zakon i izruči radikale.

Bramerc je u Beogradu u redovnoj poseti pred svoj šestomesečni izveštaj SB UN o saradnji sa Srbijom, koji će predstaviti u julu.