SKUPŠTINA Srbije mogla bi na sednici o Kosovu i Metohiji 27. maja da odbaci odnosno poništi sve akte koje je u poslednje vreme donosio kosovski parlament, poput rezolucije o navodnom genocidu naše vojske nad Albancima. Ovaj dokument mogao bi da prati izveštaj predsednika Aleksandra Vučića o pregovorima Beograda i Prištine, kao o i stanju na KiM.

To je jedna od opcija koja se razmatra uoči najavljene polemike na koju su osim Vučića pozvani premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun u utorak je pomenuo mogućnost da se održi i posebna sednica na kojoj bi bila odbačena prištinska rezolucija i da će o tome razgovarati sa predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Pročitajte još - Maja Gojković zakazala sednicu o Kosovu i Metohiji

- Ako postoji mogućnost za zakazivanje, razgovarali bismo o etničkom čišćenju koje je sprovodila i sprovodi teroristička OVK. Osudom tog brutalnog etničkog čišćenja i zločina bi se amortizovala kampanja zasnovana na brutalnim lažima koju vodi Priština - rekao je Drecun za TV Prva.

On je naveo i da je povodom prištinske rezolucije napisao pismo koje će potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković početkom juna u SAD predati predstavnicima Srpskog kokusa. Dokument će poslati na više adresa - UN, Savetu Evrope, Evropskom parlamentu...

Skupština je i ranije imala praksu da odbaci odluke Prištine, pa je tako poništeno "protivpravno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova" 2008.

Inače, većina opozicionara koji bojkotuju parlament neće se vratiti u klupe ni zbog sednice o KiM. Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da "neće da učestvuje u rijalitiju i propagandi predsednika", dok je prvi čovek SzS Dragan Đilas poručio da "nijedan opozicioni poslanik koji se bori protiv režima neće prisustvovati". Narodna stranka još razmišlja, a odluku nije doneo ni DS. Stranka moderne Srbije prekinula je bojkot.


KENA SE PREDOMISLIO

DEMOKRATA Radoslav Milojičić Kena najavio je da će glasati za takozvani Tijanin zakon, odnosno izmene Krivičnog zakonika koje predviđaju doživotnu kaznu zatvora za najteža krivična dela počinjena nad decom, bez uslovnog otpusta, ali je u ponedeljak odluku promenio.