NOVA PRAVILA U SKUPŠTINI: Gosti uz saglasnost sekretara

S. S. R.

ponedeljak, 20. 05. 2019. u 14:02

НОВА ПРАВИЛА У СКУПШТИНИ: Гости уз сагласност секретара
Poslanici Skupštine Srbije mogu da dovedu goste u parlament samo ukoliko za to dobiju saglasnost generalnog sekretara

POSLANICI Skupštine Srbije mogu da dovedu goste u parlament samo ukoliko za to dobiju saglasnost generalnog sekretara. Obezbeđenju u dve parlamentarne zgrade koje tribuni koriste za rad, na Trgu Nikole Pašića i u Kralja Milana, u poslednje vreme je naglašeno da ovo pravilo mora da se poštuje.

Pročitajte još - Protiv bojkota parlamenta Srbije sve više poslanika

Procedura predviđa da svi koji dolaze moraju biti prijavljeni u sekretarijatu, ali se često dešavalo da poslanici samo najave posetu na ulazu u objekte i gosti tako uđu. Ovo nepisano pravilo posebno se primenjivalo u poslednje vreme, dok su se u Beogradu održavali protesti opozicije, ali i miting podrške vlasti. Primećeno je da u parlament dolaze ljudi iz stranaka koji nisu poslanici, niti saradnici poslaničkih klubova, već samo članovi partija.

- Radi se o pravilima koja postoje i moraju da se poštuju. Ukoliko dolaze naši državljani dovoljno je samo ime i prezime. Oni pokazuju lični dokument na ulazu. Za strane državljane obavezan je i broj pasoša - kažu u parlamentu. - U pitanju je samo procedura. Naravno da su vrata našeg zakonodavnog doma otvorena za sve koji žele da ga posete.

Inače, u Skupštinu Srbije stalno mogu da uđu poslanici, zaposleni u službama, kao i akreditovani novinari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije