Rama i Baša imaju tajni dogovor?

Novosti online

18. 05. 2019. u 17:23

Рама и Баша имају тајни договор?

Premijer Edi Rama Foto Tanjug/AP

U Albaniji su sve izraženije sumnje da postoji tajni dogovor između premijera Edija Rame i lidera opozicine DP Ljluljzima Baše o rešavanju krize.
U Albaniji su sve izraženije sumnje da postoji tajni dogovor između premijera Edija Rame i lidera opozicine DP Ljluljzima Baše o rešavanju krize.

Kosovrasti je po dolasku u Centralnu izbornu komisiju zahtevao da se registruju predstavnici opozicije kao članovi opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora.

Nakon toga je usledila oštra rasprava između Kosovrastija i potpredsednika Komisije Denara Biba, koji je rekao da su svi rokovi istekli, te da Demokratska partija nije ni registrovana za učešće na izborima.

Iako Demokratska partija, kao i Socijalistički pokret za integraciju nisu prijavljeni za učešće na lokalnim izborma, te kategorično tvrde na neće dopustiti njihovo održavanje 30. juna, oni su odlučili da imaju svoje kandidate u opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima.

Pošto se opozicione stranke nisu na vreme prijavile, njihova mesta u opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima popunjena su pojednicima iz civilnog sektora.

Generalni sekretar Demokratske partije Gazmend Bardi, nakon različitih reakcije zbog neočekivane odluke opozicije, istakao da su preduzeli ovaj korak "kako bi dokumentovali sve nezakonitosti premijera Edija Rame tokom izbora".

"Demokratska partija i Socijalistički pokret za integraciju imaju oficijalne informacije o manipulisanju izbornim procesom, počevši od nelegalne registracije kandidata za gradonačelnike. Zbog toga, u cilju dokumentovanja i objavljivanja ove nezakonitosti, naše stranke mogu da iskoriste mogućnost o slanju svoji predstavnika kako bi dokazali da Edi Rama ne garantuje legitimne izbore, čak i kada nema protivkandidate. U toku narednih dana, verifikovaćemo sve nezakonite radnje predstavnika Edija Rame", izjavio je Bardi.

Kako je dodao, ovo je u službi namere opozicije da se garantuju slobodni i fer izbori.

Zahtev opozicije za uključivanje u izborna tela dolazi samo dan pošto je koordinatorka nove poslaničke grupe Demokratske partije u parlamentu Rudina Hajdari rekla da postoji tajni sporazum izmedju Rame i Baše. Na ove tvrdnje je reagovao i šef poslaničke grupe vladajuće Socijalističke partije Taulant Bala, koji je rekao da ne postoji nikakav dogovor, te da će lokalni izbori biti sprovedeni u skladu s planom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije