Najava Prištine da instaliranjem albanskih policajaca na biračka mesta odvrati Srbe da biraju ko će ih predstavljati i ko će se boriti za njihov opstanak predstavlja institucionalno nasilje nezabeleženo u skorijoj istoriji na tlu Evrope koje među građanima izaziva uznemirenost.

Ovo je saopštila Srpska lista, po čijoj oceni slanje albanskih policajaca na sever Kosmeta tokom izbora za predsednike četiri većinski srpske opštine predstavlja demonstraciju sile. Prema nezvaničnim saznanjima, reč je o slanju više od 150 policajaca , odnosno 176 policajaca albanske nacionalnosti što je, kako ocenjuje Srpska lista, nedopustivo.

Pročitajte još - Palma: Izbori na severu Kosova su izbori za Beograd ili Prištinu

- Ovakva demonstracija sile nije ničim izazvana, kampanja se sprovodi bez ikakvih problema i incidenata, pa se postavlja pitanje šta će albanski policajci sa juga u srpskim sredinama i sa kojim namerom, što je protivno i briselskim sporazumima.

- Instaliranje policajaca na biračkim mestima je protivno i svim izbornim pravilima koji su na snazi, stoga u ime građana Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pozivamo OEBS i međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji da spreče Prištinu u nameri da zastraše i obeshrabre građane da koriste svoje pravo glasa i biraju srpske predstavnike - podvlače iz Srpske liste u saopštenju za javnost.