KAD ponestane Srba kojima bi Hag sudio za ratne zločine, daj onda one koji će odgovarati za pritiske i podmićivanja. Tu logiku ovih dana primenjuje sud čiji se kantar odavno izvitoperio i nepovratno prevagnuo na stranu nepravde.

Čim su prištinskim glavešinama počeli da pristižu pozivi iz Haga da dođu da na saslušanja zbog ratnih zločina i kada se očekuju prve optužnice, odmah je aktiviran mehanizam da se sve zamaskira. Srbi, kojima su Tribunal, ali i zapadna filmska industrija, godinama dodeljivali uloge glavnih negativaca, ponovo su izbačeni u prvi plan.

Pročitajte još - NOVI PRITISAK ZAPADA NA SRBIJU: Hag traži radikale da udovolji Prištini

Poništavanje odluke da se radikalima Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudi u Srbiji i vraćanje njihovog slučaja u zidine haškog suda, upravo je pokušaj da se napravi veštačka ravnoteža sa procesima protiv Albanaca. Iako je svima jasno da se ne može povući znak jednakosti između počinjenih ubistava, otmica, trgovine organima, za šta se terete perjanice OVK, i navodnog zastrašivanja svedoka, za šta se optužuje dvojac iz SRS.

Kineski sudija Li Daćun, koji je presekao da radikali moraju u Hag, insistira da Srbija prekrši svoje zakonodavstva koje ne dopušta izručenja državljana u ovakvim slučajevima. On je uvažio navode dvojice svedoka, koji terete Radetu i Jojića, a koji su rekli da strahuju za bezbednost ako otkriju lične podatke srpskim organima.

Danćun im je poverovao. I to baš u momentu kad čak i američki i britanski ambasadori javno reaguju zbog postavljanja okorelih albanskih ratnih zločinaca i kriminalaca na javne funkcije u prištinskim institucijama. I već se zna: opet će biti Bramercovih i Ađijusovih žalopojki pred Savetom bezbednosti - da Srbija ne sarađuje, da je treba pritisnuti, naterati, usloviti...

Ostaje nada da ovoga puta njihova podvala neće proći.