Crnogorsko - hercegovački pokret oglasio se saopštenjem povodom napada na Srpsku pravoslavnu crkvu zbog podrške državnoj politici rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Crnogorsko - hercegovački pokret koji okuplja Srbe iz Crne Gore i Hercegovine, podržava stav Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Irineja po pitanju podrške državnom rukovodstvu u vođenju pregovora i rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Smatramo da je ovakav stav SPC nacionalno i državno odgovoran, i u ovom trenutku jedini ispravan.

Svedoci smo učestalih napada na SPC, instituciju sa najvećim ugledom u srpskom narodu. Svaki stav crkve koji se ne podudara sa njihovim, tumače kao služenje režimu. Rezultat je degradiranje institucija i pojedinaca kojima su državni i nacionalni interesi ispred ličnih.

Nije prvi put da se crkvi oduzima pravo da iznese stav, a pogotovu kada se ti stavovi ne poklapaju sa interesima samozvane drugosrbijanske elite, za koju sloboda mišljenja i govora postoji za sve osim za SPC.

Pročitajte još - ŠTA SE DEŠAVALO U PATRIJARŠIJI: Zagrljaj Vučića i Teodosija, Ignjatije protiv "nevernih Toma"


A jedan od primera gde se lični i partijski interes stavlja u prvi plan je kampanja Demokratske stranke Srbije koja politiku predsednika države naziva izdajničkom. Deo te kampanje, koju najstrože osuđujemo, je isticanje predsednika Srbije kao odgovornog za skandaloznu presudu u procesu takozvanog državnog udara u Crnoj Gori.

Pozivamo sve časne Srbe Crnogorce i Hercegovce da ne učestvuju u političkim podvalama koje daju legitimitet organizacijama koje se bore isključivo za dolazak na vlast, a ne za odbranu srpskih nacionalnih interesa.