NAŠA kampanja je važna zato što smo uspeli da skrenemo pažnju na prisutnost govora mržnje prema Srbima, ali i pripadnicima drugih manjinskih zajednica. Važno je da se o tome javno govori. To je, pre svega, stvar politike i političara, a ne policije.

Ovako za "Novosti" govori Dejan Jović, kandidat Samostalne demokratska srpske stranke na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj i profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka, a posle serije uništavanja njihovih plakata u Hrvatskoj i ispisavanja poruka mržnje upućenih Srbima.

* Na vašim plakatima u Zagrebu ispisane su poruke "Zakolji srpsku decu" i "Ubij Srbina"...

- Takvi ispadi, nažalost, nisu retkost, ali ne verujem da je to stav većine u Hrvatskoj. Ohrabruje veliki broj poruka podrške i zgražavanja nad takvim delima koje dobijamo.

* Osećate li se ugroženo zbog poruka koje su vam upućene tokom kampanje?

- Prisutnost govora mržnje u kampanji ne razlikuje se mnogo u odnosu na vreme pre raspisivanja izbora. To se pre svega odnosi na prostor interneta. Mržnja je usmerena prema Srbima, ali i prema svima koji se usuđuju da u javnom prostoru dovode u pitanje neke stvari koje se smatraju tabuima.

PROČITAJTE JOŠ - Jović: O položaju Srba se nije govorilo u EP

* Računate i na podršku iz regiona, ne samo iz Hrvatske?

- Očekujem da za nas glasaju Srbi iz regiona koji imaju hrvatsko državljanstvo. Mnogi su dosad smatrali da ih se ovi izbori ne tiču, ili da nemaju za koga da glasaju. Sada imaju. Pozivam ih sve da se prijave u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i ostvare svoje pravo da glasaju. Iako se radi o samo jednom mestu u Evropskom parlamentu, to je bitno jer je prilika da se javno govori o pitanju srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica. Takođe, tako se povećava podrška za priključivanje Srbije EU.


OSEĆAMO PODRŠKU

* Mnogi vam u Hrvatskoj osporavju šanse da osvojite mesto u Evropskom parlamentu?

- Istraživanja nas uglavnom zaobilaze. Jedan deo naših birača izbegava i da u telefonskim anketama otvoreno kaže za koga će glasati. Ali na terenu osećamo veliku energiju i podršku.