POSLANICI iz opozicionih redova, posebno parlamentarci iz DS i Stranke moderne Srbije, zalažu se za povratak u skupštinske klupe. Oni su od početka bili sumnjičavi prema bojkotu, a posebno sada, kad se ispostavilo da ova mera nije donela rezultate kakve su želeli.

U krugovima bliskim opoziciji saznajemo da se traži pogodan politički trenutak za ulazak u salu, a to bi svakako mogla da bude sednica o Kosovu i Metohiji. U skupštinskim kuloarima se spominje da bi ta tema mogla da se nađe na dnevnom redu i pre odlaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Pariz početkom jula, kada su pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke zakazani razgovori o pokušaju oživljavanja dijaloga Beograda i Prištine.

I pre početka bojkota, poslanici dela opozicije najavili su da bi ušli u salu ukoliko bi se na dnevnom redu našla južna srpska pokrajina. A posle eventualne rasprave o KiM svakako bi bilo suludo da se nastavi bojkot, pogotovo što će tada započeti nezvanična izborna kampanja uoči glasanja na proleće. A, skupštinska govornica oduvek je bila prilika da se građanima pošalju poruke pred izbore.

Pročitajte još - Protiv bojkota parlamenta Srbije sve više poslanika

Predsednica SMS Tatjana Macura slala je putem društvenih mreža poruku da je izlazak iz klupa bio greška. Javna je tajna da se bojkotu protive demokrate Gordana Čomić, Dragoljub Mićunović, Nataša Vučković, Vesna Marjanović...

I iz redova vlasti dolazile su poruke da bi opozicija trebalo da se vrati u klupe. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je u utorak sve poslanike da učestvuju na sednici na kojoj se raspravlja o "Tijaninom zakonu", a kojim se uvodi doživotna kazna za ubice i silovatelje dece.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kritikovao je u utorak parlamentarce koji nisu deo polemike:

- Govorimo o životu i sigurnosti naše dece i potpuno je nezamislivo da pojedine poslaničke grupe ne žele da učestvuju u raspravi. Spremni smo za razgovore o poboljšanju postojećih procesa, ali u parlamentu.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da je "opozicija zainteresovana za razgovore sa vlastima na temu slobode medija i obezbeđivanja uslova za fer i poštene izbore, a da je manje važno gde će se to odigrati". On je, ipak, dodao da predsednica parlamenta "nije relevantna" i da je "normalizacija rada Skupštine moguća tek kada ona više ne bude na čelu skupštine".

"NEPOSLUŠNI"

ODLUKU o bojkotu najpre nije poslušao profesor Miladin Ševarlić s liste "Dveri" zbog čega je i isključen iz poslaničkog kluba. Posle nesuglasica sa Obradovićem, u klupe su se vratili Srđan Nogo i Zoran Radojičić.