Lekovit dijalog Crkve i države

D. R. Đ.

14. 05. 2019. u 18:30

Лековит дијалог Цркве и државе

Vučić i Dodik posle sastanka u Patrijaršiji, Foto Tanjug

Značajan susret predsednika sa patrijarhom i vladikama. Selaković: Izašli smo kao jedna strana

RAZUMEVANjE između državnika i arhijereja, kao i pokazivanje dobre volje da se pokuša da se oko najvažnijih nacionalnih pitanja približe stavovi Crkve i državnog vrha, osnovne su vrednosti sastanka predsednika Aleksandra Vučića i vladika Srpske pravoslavne crkve, na kome je bio i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik - ocene su koje se mogu čuti dan posle dvoiposatne diskusije u Patrijaršiji.

Prema oceni generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića, koji je bio na ovom sastanku, prisustvo predsednika Vučića sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC predstavlja ozbiljan korak ka onome na šta srpski patrijarh Irinej ukazuje - da se stvori jedna vrsta nacionalnog jedinstva i konsenzus oko pitanja od životne važnosti za državu i narod.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ POSLE SABORA SPC: Neko mora da donosi ovozemaljske odluke; Irinej: Ne sumnjamo u dobre namere predsednika Srbije


Jedna od ključnih tačaka spajanja interesa države i Crkve, kako je naveo Selaković, jeste Kosovo i Metohija, dodajući da razgovor kakav se vodio u ponedeljak, može samo da doprinese stvaranju minimuma nacionalnog jedinstva oko nekih stvari oko kojih ne treba da postoji sporenje:

Idealno rešenje postoji u našim glavama, ali je daleko od realnosti. I pored toga što razgovor nije bio lak, važno je da je do njega došlo i da smo izašli ne kao dve, već kao jedna srpska strana. Uloga patrijarha je velika, jer je imao mudrosti da uputi poziv dvojici predsednika i da lični doprinos koji deluje razumno za ceo naš narod bez obzira gde živi.

Posle razgovora sa vladikama, Vučić je, podsetimo, rekao da mišljenje Crkve ne mora uvek da bude isto kao stav države, ali da je važno da jedni druge razumeju. Po pitanju KiM, on je poručio da će nastaviti da se bori da se za naš narod dobije maksimum i da se ne sme pristati na ucene i davanje onog što ne smemo da damo. Patrijarh Irinej ukazao je da je vrlo neizvesno kako će se naći rešenje za pitanje KiM, kao i da ne postoje sumnje u dobre namere predsednika države na tom polju.

Istoričar Nemanja Starović kaže, za "Novosti", da je korisno kada postoji saglasje ili bar razumevanje između državnika i arhijereja oko najkrupnijih političkih pitanja:

- Vremenski plan na kojem Crkva posmatra problem KiM različit je od onog na kojem to čini državna vlast iz čega proističe i drugačija vrsta odgovornosti, ali svakako ohrabruju reči ljudskog razumevanja patrijarha Irineja upućene predsedniku Srbije. S tim u vidu, značaj sastanka je pre svega u tome što je iskrenim razgovorom stavljena tačka na pokušaje onih koji ne žele dobro našem narodu i teže da poseju seme razdora između državnog i crkvenog vođstva.

Prisustvo predsednika Vučića sednici Sabora SPC i prema verskom analitičaru Aleksandru Rakoviću, važno je za približavanje stavova u vezi s važnim pitanjima, i, kako kaže, dobro je da su episkopi mogli da postave pitanja predsedniku i da im on odgovori, i da pokažu u čemu se razmimoilaze.

POMIRITELjSKA IZJAVA

DA posle razgovora u Patrijaršiji ne treba očekivati ozbiljniju promenu stavova SPC oko budućnosti KiM, mišljenje je istoričara Dejana Ristića, koji kaže da treba sačekati kraj Sabora i saopštenje koje će uslediti. On istovremeno ocenjuje da je izjava koju je dao patrijarh posle razgovora bila "pomiriteljska i blago optimistična".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Istini za volju

15.05.2019. 02:00

SPC je i izdala i predala KIM Arbanasima i to konkretno prvom i drugom seobom Srba prema Austrougarskoj. Na srecu da nije bilo toliko Arbasasa inace bi uzeli i celu Sumadiju. Ako SPC stvarno zeli da brani narod i teritoriju KIMa eno im Pecka Patrijarsija pa neka se tamo presele i stoluju braneci narod Srbije.KIM se ne brani iz Beograda uz 'alamudjenje narodu. Drugo sta Miroslav Dodik predstavlja u Srbiji sem svojih privatnih investicija. Zort mu je u Banjaluci od sopstvenog naroda. A Milovane?

Ustani Radoje Domanovicu

15.05.2019. 04:55

Ne vidim da je zbližavanje crkve i države bilo gde u svetu nekome dobro donelo.