NARODNI slobodarski pokret posle jučerašnjeg Sabora SPC u Patrijaršiji, na kom je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zahteva hitno formiranje širokog društveno političkog bloka u cilju očuvanja Kosova i Metohije.

Saoppštenje ovog pokreta prenosimo u celosti:

Jučerašnji sastanak u Patrijaršiji je još jednom jasno pokazao da ne postoji niti jedno krupno nacionalno pitanje koje je moguće rešavati bez aktivnog učešća Srpske pravoslavne crkve. Bez obzira na proklamovanu sekularnost u našoj državi činjenica je da SPC uživa ubedljivo najveće poverenje našeg naroda i da shodno tome treba uključiti sve resurse naše Crkve kako bi se uspešno odbranili važni interesi naroda i države.

Mi Slobodari smatramo da treba hitno pristupiti formiranju jednog širokog društveno političkog bloka koji bi sabrao sve nacionalne resurse i stavio ih u funkciju pre svega odbrane ustavnog poretka Srbije očuvanjem Kosova i Metohije, ali i drugim nacionalno važnim pitanjima koja nikako ne bi smela da budu deo dnevnopolitičkih sporenja. Tradicije Narodne odbrane treba da bude ideja vodilja kako se u kriznim vremenima valjaju prevazilaziti razlike, a jačati sabornost. Smatramo da svi koji imaju dobre namere moraju biti na strani unutrašnjeg dogovora jer je alternativa građanski sukob koji bi naneo nenadoknadivu štetu narodu i državi.