Selaković: Nacionalno jedinstvo oko važnih pitanja

Tanjug

utorak, 14. 05. 2019. u 11:41

Селаковић: Национално јединство око важних питања

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković Foto Tanjug

Prisustvo predsednika Aleksandra Vučića sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve veoma je važno, izjavio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković
BEOGRAD - Prisustvo predsednika Aleksandar Vučića sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve veoma je važno i predstavlja ozbiljan korak ka onome na šta srpski patrijarh Irinej ukazuje - da se stvori jedna vrsta nacionalnog jedinistva i konsenzus oko pitanja od životne važnosti za državu i narod, izjavio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je za TV Pink rekao da je jedna od ključnih tačaka spajanja interesa države i crkve Kosovo i Metohija i da jučerašnji razgovor može samo više da doprinese ka stvaranju minimuma nacionalnog jedinstva oko nekih stvari oko kojiih ne treba da postoji sporenje.

"Samim tim je ovakav događaj, kao što je prisustvo (predsedavajućeg Predsedništva BiH) Milorada Dodika i našeg predsednika redovnom zasedanju sabora veoma važno i nešto sto se nije mnogo puta u prošlosti dogodilo", rekao je Selaković.

PROČITAJTE JOŠ - PREDSEDNIK NA SABORU SPC: Zajednička borba za Kosovo i Metohiju

On je ukazao da predsednik Vučić ima jasan stav da crkva ima pravo na svoje viđenje i stavove. Selaković je podsetio da je patrijarh rekao da se predsednik Vučić junački bori i ukazao i na ozbiljne neizvesnosti u toj junačkoj borbi, imajući u vidu da je kosovsko pitanje jedno od najkompleksnijih.

"Idelno rešenje postoji u našim glavama, ali je daleko od realnosti, presednikova politika je da izvučemo maksimum u granicama naših mogućnosti. Razgovor juče nije bio nimalo lak, ali je bio otvoren", rekao je Selaković.

On je dodao da je pored pitanja KiM blo reč i o drugim projektima, od kojih je neke predsednik Vučić sam inicirao, između ostalog i da se završi Hram Svetog Save.

Selaković je naveo da će najveći deo mozaika u Hramu ove godine biti gotov. "I pored toga što jučerasnji razgovor nije bio lak, važno je da je do njega došlo i da smo izašli ne kao dve, već kao jedna srpska strana. Uloga patrihjarha je velika, i sve pohvale, jer je on imao mudrosti da uputi ovakav poziv dvojici predsednika i da lični doprinos koji deluje pomiriteljski i razumno za ceo naš narod bez obzira gde živi", rekao je Selaković. On je dodao da su dve stvari na KiM važne - narod i svetinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

Evropski Srbin

14.05.2019. 12:21

Пре уласка Србије у ЕУ мора се обновити свест о српском националном ИДЕНТИТЕТУ, који чине : 1.Српски језик и писмо, 2.Светосавље и Крсне славе, 3.Српске краљевине и све крунисане главе Немањића, Карађорђевића, Обреновића, 4.Сви свети ратници за слободу и српску државу, а поготово Кнез Лазар, Вожд Карађорђе, Ђенерал Михаиловић,.. 5.Српски великани у науци, култури, спорту,... 6. Четири слова "С" у српском грбу - да нас подсећају да се морамо мирити и опраштати једни другима.

Ivan

14.05.2019. 12:24

Crkva i država moraju biti potpuno usklađeni u odbrani srbstva na Kosovu i opstanka našeg naroda. Nema mesta za podele i lične sujete.

Терминологија

14.05.2019. 12:37

Да би се бољи разумели морају се знати појмови : НАЦИЈА је НАРОД који има своју ДРЖАВУ, зато је она млађи појам од народа. Срби спадају међу најстаријим европским народима (настали на Балкану од Винчанске цивилизације) , који су се међу првима формирали и као нација (од добијања аутокефалности за СПЦ 1219. и крунисања Стефана Првовенчаног у Жичи 1220.)

Vladimir

14.05.2019. 12:42

Veoma je važno da između SPC i države postoji jedinstvo,naročito kad je u pitanju rešavanje problema na KiM.

star

14.05.2019. 12:57

Bez sloge i nacionalnog jedinstva nećemo ništa postići u rešavanju problema sa Kosovom.

Miso.Pec

14.05.2019. 13:05

Jedinstvo državnog i crkvenog vrha je dragoceno u očuvanju našeg Kosmeta u granicama Srbije,bez podela,razmena i razgraničenja a uz poštovanje autonomnih prava Albanaca koja im po Ustavu i rezoluciji 1244 UN i pripadaju.

Mirko

14.05.2019. 13:08

Tako se ponasaju odgovorne i ozbiljne drzave, zna se oko cega uvek trebamo da budemo slozni i ono sto nam je navaznije nema cenu.

Lara M.

14.05.2019. 13:13

Saradnja izmedju drzave i SPC mora da postoji pogotovo po pitanju KiM jer su tamo najvece srpske svetinje a i jedinstvo države i crkve vodi ka nacionalnom jedinstvu.

Maca

14.05.2019. 13:47

Ocuvati srpski narod i svetinje je zajednicki cilj koji ucvrscuje jedinstvo crkve i drzave,a time doprinosi stabilnosti nase zemlje i citavog regiona.

Ana

14.05.2019. 14:31

Bitno je da su crkva i država pokazale jedinstvo i da se slazu oko zajednickih ciljeva od nacionalnog interesa

Igor

14.05.2019. 17:46

Slazem se sa Selakovicem, po nekim pitanjima nacionalno jedinstvo je od velikog znacaja.

Mina

14.05.2019. 22:08

Za nas bi bilo najbolje da budemo jedinstveni! Drzava i crkva trebaju razmenjivati misljenja