Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je za ulazak Srbije u EU potrebno da se ujedini celo društvo - vlast , opozicija, privreda, narod...


"Za ulazak u EU je potrebno da se ujedini celo društvo. U suprotnom, biće teško. Obični ljudi mogu da budu dezorijentisani ako nemaju širi kontekst. Moja poruka je - jedinstvo svih snaga", rekao je Fabrici za TV Prva.

Upitan da prokomentariše zapažanja na društvenim mrežama da sknoć na prijemu povodom Dana Evrope, 9. maja, nije bilo predstavnika opozicije, on je rekao da su pozvani svi, i vlast i opozicija iz parlamenta.

"Video sam neke od njih(opozicija), bili su prisutni. Pozivnica je upućena svima. Moja glavna poruka juče bila je da pristupanje EU treba da bude projekat celog društva - vlasti , opozicije, privrede, naroda. Ulazak u EU treba da bude poziv na jedinstvo", naglasio je Fabrici.

PROČITAJTE JOŠ: Fabrici: Fokusirati se na reforme, a ne da li vas EU želi

Mir i pomirenje su najvažniji, naglasio je šef Delegacije EU, i podsetio da je u Evropu ranije pokušavano da se menjaju granice i da je bilo konkurencije među državama, što je dovelo do dva svetska rata.Dodao je da je posle nastanka EU takmičenje evropskih država pretvoreno u saradnju i da se svi problemi rešavaju za stolom a ne u rovovima.

"U EU 70 godina nije bilo sukoba. Slobodniji smo i demokratskiji nego ikada, a ideja je da dovedemo i Srbiju i druge zemlje Zapadni Balkan u EU", naglasio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, kada će to biti, isključivo zavisi od reformi koje Srbija sprovede.

"Biti deo EU jeste biti deo velike potrodice gde svi igraju po istim pravilima u smislu ekonomije, demokratije, spoljne politike, zaštite životne sredine", zaključio je sef Delegacije EU u Srbiji.