Linta: Činjenice govore - Srba u Federciji BiH samo 2,5 odsto

Tanjug

ponedeljak, 29. 04. 2019. u 21:12

Линта: Чињенице говоре - Срба у Федерцији БиХ само 2,5 одсто

Miodrag Linta ,Foto Tanjug

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta izjavio je da podaci najbolje demantuju "lažnu priču bošnjačkih politačara o masovnom progonu njihovog naroda"

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta izjavio je da podaci najbolje demantuju "lažnu priču bošnjačkih politačara o masovnom progonu njihovog naroda" i da činjenice jasno pokazuju da je srpski narod doživeo najveće etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini.

"U Federaciji BiH je pre rata živelo oko 600.000 Srba ili 22 posto, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine zvanično živi 56.000 Srba ili svega 2,5 posto stanovništva ovog entiteta", naveo je Linta u izjavi za javnost i ocenio da su Srbi u Federaciji BIH postali "statistička greška".

On tvrdi da se preostali Srbi u Federaciji nalaze "pred izumiranjem" što, kako navodi, potvrđuje procena pojedinih udruženja da ih u ovom entitetu nema ni 40.000 i njihov broj se smanjuje iz dana u dan.


PROČITAJTE JOŠ:
BRISELSKI PORTAL: Proboj na Uskrs? Ne u Berlinu!

"S druge strane u Republiku Srpsku se vratilo više od jedne trećine Bošnjaka od predratnog broja. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine udeo Bošnjaka u ukupnoj populaciji Republike Srpske je oko 14 posto", naveo je Linta.

Linta smatra da Srbija kroz razgovor sa zvaničnim Sarajevom treba da pokrene pitanje "tragičnog položaja" Srba , kao i proteranih Srba iz ovog entiteta.

"Cilj razgovora je da se suštinski popravi položaj preostalih Srba u oblasti zapošljavanja u državnim institucijama i javnom sektoru, upotrebe srpskog jezika i pisma, finansijske podrške srpskim organizacijama i udruženjima, izmene diskriminatorskog zakona koji se odnosi na upis imovine u zemljišne knjige, povratka otete i uzurpirane imovine, obnove porušenih srpskih kuća i sela", naveo je Linta.

On smatra i da Srbija takođe treba da insistira da svi, uključujući proterane Srbe, imaju pravo na povratak i da je to jasno definisano Aneksom 7 Dejtonskog sporazuma, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Komentari (6)

Deda Radovan i Kompanija

29.04.2019. 21:46

Opusteli drumi bosanski. Ode Raja a ostase same puste udzerice srpske. Skim ce dokoni Turci i Kurdvati da se svadjaju kada Srba nigde nema. I tako, konacno propade nekadasnja Bosna.

vili

29.04.2019. 23:05

Srbi koji su ostali u federaciji su ukljuceni u sve pore (ili bolje receno patnje) bosansko-hercegovackog zivota za razliku onih ili onim kojima je bilo savjetovano da kreiraju jadno nacionalnu drzavu.Sada kada su uvidjeli da su prevareni od strane ratnih zlocinaca shvatili su sta su izgubili.Licno smatram da je BiH uvijek bila otvorna za sve I takva ce ostati.Cirilica nikada nije bila ukinuta u BiH .Tacnije nisu zabranjeni natpisi firmi cirilicnim pismom .

Palitrex

29.04.2019. 23:48

@vili - Sve je to OK. Znači, moja porodica je samu sebe izbacila iz Sarajeva 1992. i Zelene beretke su samo dobri samarićani koji su pomogli oko iznošenja stvari? Kako vas nije sramota da na srpskom portalu ovako provocirate? U ratu je ubijeno preko 30.000 Srba, a proterani su iz svih gradova Federacije. Možete vi to nazivati kako hoćete i praviti se nekakvim građanima dok pijete kafu na uglu Šehida i Zelenih beretki i slavite Nasera Orića, Dobrovoljačku, Tuzlu i Konjic.

vili

30.04.2019. 00:14

@vili - G-dine Palitrarex .Srbi se nikada nisu stidili svog imena.prema tome nema potrebe da uzimas bilo kakav pseudonin u koliko si Srbin.Ja uopste nisam iz Sarajeva I licno Sarajevo kao grad nikada nisam volio.Istina bolile su me patne Sarajeva I samo su bolesni umovi mogli bombardovati Sarajevo ili Beograd itd..Sto se tice Vecernjih Novosti citam ih preko 40 god I ovaj list ne tretira citaoce prama vjerkoj ispovijesti.Da si ti itakvi kao ti ostli u Sarajevu navedene ulice se sigurno nebi tako zvale..

U Sarajevu su najviše patili Srbi

30.04.2019. 08:13

@vili - a da niste dozvolili teroristima i mudžahedinima da terorišu srpska naselja oko Sarajeva, ne bi bilo ni bombardovanja... slično kao sa Srebrenicom.

Анти Антифа

30.04.2019. 07:08

ФБиХ је вештачка творевина Дејтона. Распашће се отцепљењем Хрвата. Што се то пре деси то боље.

Realno

02.05.2019. 08:29

Srba je i bilo manjina u cijeloj B-H, ali zato ima bosnjaka pravoslavaca 1/3