PREDSEDAVAJUĆI sednica parlamenta izrekli su za poslednjih godinu i po dana oko 50 kazni poslanicima, što je tribune, mahom opozicije, koštalo blizu pola miliona dinara. Oduzimanje dela plate pratilo je i gašenje mikrofona ili čak i udaljavanje iz sale na jedan period.

Najviše kazni dobili su predsednik Dveri Boško Obradović, demokrate Balša Božović i Radoslav Milojičić, Marko Đurišić iz DS, Zoran Živković, prvi čovek Nove stranke... Među malobrojnima iz redova vlasti kojima su izrečene opomene je šef naprednjaka u parlamentu Aleksandar Martinović.

Pitanje kažnjavanja poslanika biće jedna od tema o kojoj će se razgovarati kada na red dođe promena Poslovnika. Radikali, čak, predlažu da se ukinu kazne, jer poslanik ima legitimitet da kaže šta god želi, u ime naroda koji ga je birao.

Vladimir Pejić, iz "Faktora plus", kaže, za "Novosti", da se kod nas "svi pravilnici i zakoni odvedu u krajnost i neke stvari dovedu do apsurda":

PROČITAJTE JOŠ - Poslanici bez 265.000 dinara

- Smatram da poslanici treba da budu kažnjeni isključivo po zasluzi. To što su birači glasali za njih daje im pravo da govore o mnogo čemu, ali ne znači da mogu da pričaju nešto što nije u skladu sa moralom ili zakonom. Minimalni red mora da postoji. Nisu oni birani od Boga - objašnjava Pejić.

On dodaje da bi Poslovnik, kao i sve druge zakone, bilo lako primenjivati, ukoliko ne postoji želja vlasti i opozicije da se zloupotrebi i da se kaže da je nešto u redu kada čini jedna strana, a nije kada to isto sprovodi druga. Na naše pitanje da li bi stalna prepucavanja oko primene skupštinskog bukvara mogla da prestanu ako bi se uz saglasnost svih doneo novi, odgovara:

- Sumnjam da do toga može da dođe, jer uvek postoji inat neke strane. Ovaj Poslovnik je vrsta konsenzusa, jer ga je donela opozicija dok je bila na vlasti, a sada ga primenjuje vlast, koja je tada bila opozicija. Možda je trenutak setiti se Nikole Pašića, koji je govorio: "Kada donosite zakone razmišljajte kao da ste opozicija, jer ćemo to jednog dana biti".

PROČITAJTE JOŠ - SKUPŠTINA SRBIJE: Kažnjeno 10 poslanika

IZNOSI

POSLANIK koji bude kažnjen jednom opomenom mora da plati deset odsto od plate, što je oko 6.800 dinara. Ukoliko ga predsedavajući dva puta kazni, sledi oduzimanje 13.600 dinara. Najveći novčani iznos za udaljenje sa zasedanja je 40 procenata od plate, što je oko 27.000 dinara.