ŽIVA stoka iz Srbije na Kosovo će moći bez takse. Prištinska vlada odlučila je u petak da ukine namete na robu živih životinja. Odlukom je dozvoljen uvoz bez plaćanja bilo kakve carinske dažbine robe koja se vodi pod šest tarifa. Ona će bez nameta stizati iz svih delova sveta, pa i iz Srbije. Nova pravila važe od prvog dana maja. Namet od 100 odsto, uveden krajem novembra prošle godine, važi i dalje za sve ostale artikle iz Srbije.

Vlast u Prištini priznala je u petak da su morali da usklade fiskalnu politiku sa stvarnim potrebama.

PROČITAJTE JOŠ - Uvećane takse Srbiji i BiH povećale cene na KiM

- Kosovu je, prema analizi, potreban uvoz životinja i fiskalne reforme idu u tom pravcu - rekao je Bedri Hamza, ministar finansija u prištinskim institucijama.

Takse padaju najpre za konje, magarce i mazge. Oslobođena je živa stoka, žive svinje, žive ovce i koze, i ostale žive životinje.


Posle uvođenja takse od čak 100 odsto potpuno je porekinut plasman robe iz centralne Srbije. Grube procene govore da srpska privreda zbog toga trpi štetu od skoro milion evra dnevno. Zaključno sa februarom, blokada nas je koštala skoro 100 miliona evra i to samo na osnovu nerealizovanih isporuka.

Pre uvođenja barijera, od ukupnog uvoza Kosova iz zemalja CEFTA, Srbija je učestvovala sa 60 odsto. Kada su isporuke iz centralnog dela zemlje zaustavljene, došlo je do drastične promene učešće na tržištu. Porastao je izvoz iz Albanije za 60 odsto, iz Makedonije za 40 odsto, Slovenije za 123, a iz Grčke 114 odsto. Procene ekomista su da, ukoliko nameti ostanu tokom čitave godine, umanjile bi bruto domaći proizvod Srbije za oko 0,7 odsto.

ŠTAMPA STIGLA

GRAĐANI Kosova, pre svega severnog dela, pre dva dana su dočekali na kioscima i srpsku štampu. Opterećenje od 100 odsto važi za novine i dalje, ali je u dogovoru izdavača i distributera nađen način da se ono ne oseti u krajnjoj ceni proizvoda.