Potvrdu o kandidatima Srpske liste „koče“ članovi CIK-a iz „Samoopredeljenja“

D.Z./Tanjug

utorak, 23. 04. 2019. u 12:48

 Потврду о кандидатима Српске листе „коче“ чланови ЦИК-а из „Самоопредељења“
Kako je u izjavi “Novostima” pojasnio srpski član CIK-a Stevan Veselinović, u slučaju da i sutra izostanu glasovi članova Samoopredeljenja, koji su najavili da će ostati uzdržani, Centralna izborna komisija neće moći da potvrdi kandidate

PRIŠTINA - Centralna izborna komisija Kosova odložila je glasanje o potvrđivanju kandidata Srpske liste za vanredne predsedničke izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije raspisane za 19. maj. Sednica na kojoj će se glasati o kandidatima pomenute liste po rečima Stevana Veselinvića srpskog člana CIK-a, odložena je za danas jer su članovi komisije iz pokreta Samoopredeljenje odbili na današnjoj sednici da glasaju za kandidate Srpske liste.

Kako je u izjavi “Novostima” pojasnio Veselinović, u slučaju da i sutra izostanu glasovi članova Samoopredeljenja, koji su najavili da će ostati uzdržani, Centralna izborna komisija neće moći da potvrdi kandidate Srpske liste, jer je za njihovu sertifikovanje potrebno osam glasova komisije, koja trenutno broji devet članova.

- U tom slučaju predstoji žalba Izbornom panelu za žalbe i postavke, a potom, ukoliko se i tu ne reši pitanje predstoji žalba Vrhovom pa Ustavnom sudu Kosova - ističe Veselinović za naš list i pojašnjava da Srpska lista ne može predložiti ni druge kandidate.

Inače, Centralna izborna komisija je na današnjoj sednici prethodno prihvatila i potvrdila kandidate Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje. Iako je Kancelarija za registraciju stranaka i političkih kandidata preporučila verifikovanje kandidata Srpske liste, tu odluku osporavaju dva člana CIK-a iz pokreta Samooredeljenje koji ističu da kandidatima Srpske liste koji su prethodno podneli ostavke na mestima predsednika u četiri severne opštine, treba da se bavi Ustavni sud. Istovremeno, član CIK-a iz pokreta „Samoopredeljenje" Adnan Rustemi, zatražio je da se Srpska lista distancira od kako je rekao uticaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Inače, predsednica CIK Valjdete Daka odložila je izjašnjavanje za sredu ujutru radi dodatnih konsultacija.

Prethodno su po saznanjima “Novosti” članovi CIK-a verifikovali kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i pokreta „Samoredeljenje“ koji su prijavili učešće u opštnama na severu Kosmeta ali su dva člana CIK-a iz pomenutog pokreta odbila da glasaju za kandidate Srpske liste zbog čega je usledila pauza na neodređeno vreme u radu CIK-a.

PROČITAJTE JOŠ - Srpska lista traži da se tabla „Republike Kosovo“ ukloni

I dok članovi CIK-a iz Samoopredeljenja smatraju da kandidati za predsednike opština u četiri opštine severa KiM ne mogu da budu oni koji su pre pet meseci podneli ostavke, član CIK iz Srpske liste, Stevan Veselinović, je na sednici ukazao da je ova lista podnela zahtev u skladu sa zakonima.Inače, da bi se prihvatile kandidature svih kandidata potrebi su glsovi osam od devet članova CIK-a.

ĐURIĆ: SRBIMA SE BRANI DA IDU NA IZBORE ZATO ŠTO SU SRBI

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da najava uskraćivanja prava na kandidovanje srpskim kandidatima na lokalnim izborima u opštinama na severu pokrajine predstavlja najgrublje ugrožavanje osnovnih ljudskih i političkih prava Srba.

"Ideja da se nekome nametnu uslovi vezano za političke stavove i nacionalnu pripadnost i da se neko isključuje sa izbora suštinski zbog nacionalne pripadnosti je, ne samo u suprotnosti sa svim tekovinama savremene Evrope i civilizacije 21. veka, nego predstavlja povratak u vreme najmračnije vladavine balističkog pokreta, Velike Albanije i vladavine Envera Hodže", rekao je Đurić.

To, prema njegovim rečima, nije primereno, niti može da vodi normalnosti u odnosima i očuvanju mira i stabilnosti.

"Ovakva najva i nastojanje su nešto što grubo potkopava i onako krhku političku i bezbednosnu situaciju na KiM i moja poruka je da niko ne bi trebalo da se igra sa osnovnim ljudskim i političkim pravima Srba na KiM", upozorio je Ðurić.

On je izrazio nezadovoljsvo i zaprepašćenost zbog toga što je neko u Srbiji našao za shodno da pokret Samoopredeljenje, čiji su članovi odgovorni za pokušaj da se Srbima zabrani učešće na izborima samo zato što su Srbi, nazove principijelnim.

"Jutros je Dragan Đilas pokret Samoopredeljenje nazvao principijelnim i beskompromisnim u borbi za svoju politiku. To na najbolji moguć način pokazuje odnos Dragana Đilasa prema KiM i ja bih mu samo postavio pitanje kakvi su to njegovi principijelni prijatelji koji zabranjuju Srbima sa KiM da se kandiduju na izborima. Nama očigledno nikakvi neprijatelji sa strane nisu potrebni jer imamo dovoljno genija kod kuće koji će se naći da rade ovakve stvari", zaključio je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)