KANDIDATI Srpske liste za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosmeta mogli bi da se nađu u problemu ako za njihove prijave ne bude glasao makar jedan od dva člana predstavnika pokreta "Samoopredeljenje" u kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji.

Članovi ovog pokreta koji su u CIK, već su najavili da će glasati protiv predloga i kandidata Srpske liste za gradonačelnike koji se biraju 19. maja, ako se ne dostave konkretni dokazi da će "srpski kandidati priznati i poštovati ustavni i državni poredak Republike Kosovo i ispuniti sve odgovornosti". Pri čemu, "Samoopredeljenje" takođe ima svoje kandidate za predsednike četiri opštine na severu KiM.

Predstavnik pokreta Adnan Rustemi istakao je da CIK treba "pažljivo da se bavi prijavom Srpske liste", imajući u vidu da su bivši gradonačelnici na severu KiM podneli ostavke označavajući Kosovo kao "Kosovo i Metohija". On je, čak, zatražio dodatna dokumenta od SL, koja "dokazuju njihovo distanciranje od stavova Aleksandra Vučića".

Pročitajte još - Srpska lista: Jedinstvo Srba u Prištini izaziva nervozu

CIK trenutno nije u punom sastavu, jer je imenovano devet od deset članova koliko bi trebalo da ima. A, kako je saopšteno, za potvrđivanje kandidature za gradonačelnika biće potrebno osam glasova. Prema saznanjima "Novosti", ovo je novo pravilo, jer su dosad kandidature potvrđivane dvotrećinskom većinom članova CIK. Da se takva praksa primenjuje i ovog puta, svakom kandidatu bilo bi dovoljno šest "potvrda" unutar Komisije.

- Očito je da albanski političari na vlasti posredstvom članova CIK igraju igru i na sve načine pokušavaju da zakomplikuju situaciju kako bi umanjili uticaj Srpske liste među srpskim stanovništvom - ističe izvor "Novosti".


ISTEKAO ROK, ODLOŽENA SEDNICA

KANDIDATE za gradonačelnike četiri opštine na severu, prema rečima Stevana Veselinovića, srpskog člana CIK, podnela su tri politička subjekta: Srpska lista, Demokratska partija Kosova (Hašima Tačija) i pokret "Samoopredeljenje". Srpska lista, navodi on, jedina je srpska politička partija koja je predložila svoje kandidate za predsednike opština.

Rok za potvrdu i ispravljanje eventualnih nepravilnosti istekao je u ponedeljak, ali je sednica CIK iz nepoznatih razloga odložena za dan.