DAČIĆ O SKUPU U BERLINU: Bez nas ne mogu da stave tačku

D. R. Đ.

petak, 19. 04. 2019. u 08:20

ДАЧИЋ О СКУПУ У БЕРЛИНУ: Без нас не могу да ставе тачку

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić Foto D. Milovanović

Bez ukidanja taksa koje je uvela Priština, ponovio je ministar, neće biti nastavka dijaloga

SASTANAK o Zapadnom Balkanu, koji će se održati u Berlinu 29. aprila, sazvan je na veliko iznenađenje Brisela. Mnoge zemlje su nezadovoljne zato što se on održava. Na primer, Austrija i Italija, koje su deo berlinskog procesa, nisu pozvane na sastanak. Ni SAD ne učestvuju. To govori da se igraju geopolitičke igre, ne više sa Rusijom i Kinom, nego unutar samog Zapada. Pročitajte još: GODIŠNjICA SPORAZUMA KOJEG NEMA: Šest godina mrtvog slova iz Brisela

Ovo je u petak ocenio šef diplomatije Ivica Dačić povodom skupa čiji će domaćini da budu nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a od koga se očekuje da da pozitivan impuls dijalogu Beograda i Prištine, koji je već duže u ćorsokaku. Pročitajte još:RUSIJA PORUČUJE: Težnje Tirane o velikoj Albaniji komplikuju dijalog Beograda i Prištine

Bez ukidanja taksa koje je uvela Priština, ponovio je ministar, neće biti nastavka dijaloga, a situacija u kojoj se trenutno ovaj proces nalazi, kako je ocenio, posledica je toga što je prošlo šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da nije realizovan njegov osnovni deo - Zajednica srpskih opština.

Povodom najava da će na ovom skupu Merkelova i Makron pokušati da stave tačku na priču o razgraničenju, Dačić je rekao da oni mogu "što se njih tiče, da stave tačku na šta hoće":

- Sve dok oni zovu Srbiju da mi razgovaramo o tome, to je dokaz da ne mogu bez nas da zatvore ovo pitanje. Da mogu, nikad nas ne bi zvali. Nebitno je ko želi da stavi tačku, da li je to Makron, Merkelova, Mogerinijeva, Tramp, Putin... mi ništa nećemo uraditi što nije u interesu Srbije.

Dačić je ideju o dvojnom suverenitetu na severu Kosova, a da posle desetak godina usledi referendum, ocenio kao neprihvatljivu.

Federika Mogerini i Angela Merkel AP Photo

REZOLUCIJA O ZLOČINIMA SRBA

PREDSEDNIK Skupštine u Prištini Kadri Veselji saopštio je da je pripremio pismo koje će biti upućeno skupštinama "prijateljskih zemalja", kojim će od njih tražiti da pripreme nacrt rezolucije kojom će zvanično priznati "ulogu srpske države u izvršenju zločina protiv čovečnosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

boban

19.04.2019. 08:40

onda i ne treba da idemo u EU. jer tamo bi trebalo biti svi jedinstveni. onda da kazemo zelimo saradnju ali ostajemo kao svajcarska sami. ali nazalost mi nismo toliko bogati

Mikiboy

19.04.2019. 09:26

Zapad nas nikako nije shvatio.Oni ne razumeju da mi mozemo da budemo dobri partneri ali nikako cak ni lose sluge.

Eki

19.04.2019. 09:32

To pričaš u svoje ime pošto si ti najdirektniji eksponent ruskog režima i izgleda da su ti oni poslodavci pošto radiš u njihovom interesu a protiv interesa naroda Srbije!

Vaske

19.04.2019. 09:48

Srbiji suverenitet na Kosovu, a šiptarima u albaniji (namerno malo a), Valona i Drač bescarinske zone.

druze

19.04.2019. 09:50

druze milosevicu ali ti si gotov ti ni to neces da dobijes nista bas nista ni eu ulaz bas nista

Darko

19.04.2019. 10:06

Pa ne razumem zasto im ne uvedete reciprocne mere blirajte im sve ulazak izlazak izvoz uvoz sve apsolutno. Pa neka se posle busaju u grudi. Dok se to ne uradi i dok se siptari ne vrate tamo gde im je mesto ovako ce biti uvek. Vreme je da predsednik Vucic i Vlada Srbije budu stroziji ovo je stvarno sramota da nas siptari Vuku za nos.

Goran

19.04.2019. 10:18

@Boban Po broju stanovnika i teritoriji, resursima smo mnogo bogatiji. Samo treba malo m... zadnjih pedesetak godina.

rade ger

19.04.2019. 10:57

Gospodine ministre, pritisak se ne vrsi na pristinu i beogad nego samo na beograd. Kad nas vec u berlinu cekaju koljaci zasto moramo tamo da idemo. Vratite se srpskim nacionalnim interesima, slusajte crkvu i svoj narod, manite se belosvetskih hostaplera. Kakav dijalog i suverenitet na sopstvenoj teritoriji, apsolutno ludilo.

E

19.04.2019. 11:19

Već imamo sporazum koji se ne poštuje. Šta je EU uradila po tom pitanju kao garant? Sad bi hteli sa ovim "novim" šta, da opet garantuju a mi da priznamo tzv Kosovo?

Niko

19.04.2019. 11:40

neka srbija uradi sve to.isto.. sve papire Kosova nepriznavati...a za tablice naplavat ekolosku taksu 200e

Naivni Ivica

19.04.2019. 13:50

Interes 85.000 Srba na KiM je da se nađe kompromisno rešenje koje njima odgovara (dvostruki suverenitet ZSO + 15% udela,..). Protiv komropisa su pored vojnog lobija i sila mraka, i susedne države kojima odgovara da donacije i investicije iz EU idu njima, a ne Srbiji (pa zato ruše dogovor uz pomoć naivnih tzv patriJotskih snaga u Srbiji).

Miki

19.04.2019. 16:26

Koji suverenit ima Srbija nad Kosovom kada šest meseco możda i više nisam sreo nijedne Srpske duše...