SASTANAK o Zapadnom Balkanu, koji će se održati u Berlinu 29. aprila, sazvan je na veliko iznenađenje Brisela. Mnoge zemlje su nezadovoljne zato što se on održava. Na primer, Austrija i Italija, koje su deo berlinskog procesa, nisu pozvane na sastanak. Ni SAD ne učestvuju. To govori da se igraju geopolitičke igre, ne više sa Rusijom i Kinom, nego unutar samog Zapada.

Pročitajte još: GODIŠNjICA SPORAZUMA KOJEG NEMA: Šest godina mrtvog slova iz Brisela

Ovo je u petak ocenio šef diplomatije Ivica Dačić povodom skupa čiji će domaćini da budu nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a od koga se očekuje da da pozitivan impuls dijalogu Beograda i Prištine, koji je već duže u ćorsokaku.

Pročitajte još:RUSIJA PORUČUJE: Težnje Tirane o velikoj Albaniji komplikuju dijalog Beograda i Prištine

Bez ukidanja taksa koje je uvela Priština, ponovio je ministar, neće biti nastavka dijaloga, a situacija u kojoj se trenutno ovaj proces nalazi, kako je ocenio, posledica je toga što je prošlo šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da nije realizovan njegov osnovni deo - Zajednica srpskih opština.

Povodom najava da će na ovom skupu Merkelova i Makron pokušati da stave tačku na priču o razgraničenju, Dačić je rekao da oni mogu "što se njih tiče, da stave tačku na šta hoće":

- Sve dok oni zovu Srbiju da mi razgovaramo o tome, to je dokaz da ne mogu bez nas da zatvore ovo pitanje. Da mogu, nikad nas ne bi zvali. Nebitno je ko želi da stavi tačku, da li je to Makron, Merkelova, Mogerinijeva, Tramp, Putin... mi ništa nećemo uraditi što nije u interesu Srbije.

Dačić je ideju o dvojnom suverenitetu na severu Kosova, a da posle desetak godina usledi referendum, ocenio kao neprihvatljivu.

Federika Mogerini i Angela Merkel AP Photo

REZOLUCIJA O ZLOČINIMA SRBA

PREDSEDNIK Skupštine u Prištini Kadri Veselji saopštio je da je pripremio pismo koje će biti upućeno skupštinama "prijateljskih zemalja", kojim će od njih tražiti da pripreme nacrt rezolucije kojom će zvanično priznati "ulogu srpske države u izvršenju zločina protiv čovečnosti".