DA bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, Priština mora da povuče odluku o taksama, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i podsetila da je stav Srbije po tom pitanju jasan i neće se menjati,

"To je minimum što možemo da tražimo. Srbija je prošle nedelje dala još jedan ogroman signal koliko nam je važna regionalna saradnja time što smo, i pored toga što Priština ne poštuje Cefta sporazum, potpisali roming sporazum, jer je on vazan za građane, privredu i regionalnu saradnju", rekla je Brnabić za TV Prva.

Upitana šta očekuje od sastanka u Nemačkoj 29. aprila, ona je rekla da je zanima da čuje šta evropski zvaničnici imaju da kažu na tu temu.

"Što se mene tiče, kao predsednice Vlade, stav Srbije je jasan i neće se menjati - da bi se nastavio dijalog, Priština mora da povuče odluku o taksama. Hajde da vidimo da li je moguće da oni još jednom probaju da nagovore Prištinu i naprave pritisak da povuče takvu necivilizacijsku odluku, a onda ćemo svakako nastaviti dijalog", rekla je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Od sastanka u Berlinu nemam velika očekivanja


DEMOKRATSKE PROTESTE SZS PRETVORIO U NASILNE

Premijerka Srbije kaže da joj se ne dopada atmosfera u srpskom društvu i da joj je žao što je demokratske i građanske proteste "Jedan od pet miliona" preuzeo Savez za Srbiju i pretvorio u nasilne.

Ona kaže da društvo u Srbiji nije podeljeno, iako manja grupa okupljena oko dela opozicije, oko Saveza za Srbiju poziva na nasilje i fizičko i verbalno, te da oni stvaraju atmosferu podeljenosti.

"Imamo dve strane, jedna čini 90 odsto građana i jednu od 10 odsto", rekla je Brnabić i zahvalila se "tolerantnoj" većini građana koji su shvatili da je važno da Srbija bude stabilna, normalna i pristojna zemlja.

"U redu je da se protestuje, mi smo demokratska zemlja, ali nemojte da pozivate na nasilje. Žao mi je što je Savez za Srbije preuzeo poroteste "Jedan od pet miliona" i izveo iz okvira da oni budu demokratski i građanski i doveo do toga da budu nenasilni", zaključila je ona.