Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva s Mađarskom u Skupštini Srbije Žarko Mićin ocenio je danas da su odnosi dve zemlje na istorijski najvišem nivou, o čemu svedoči i više održanih zajedničkih sednica dveju vlada.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, u razgovoru s delegacijom mađarskog parlamenta, on je rekao da to potvrđuju i predstojeća zajednička sednica 15. aprila u Subotici, kao i uzajamne posete parlamentaraca kojima se produbljuje međuparlamentarna saradnja.

Pročitajte još: Vučić poklonio predstavnicima BiH medenjake u bojama srpske zastave (FOTO)

Mićin je takođe izrazio zahvalnost Mađarskoj na podršci koju pruža Srbiji na putu ka EU, naglasivši podršku mađarskog parlamenta prilikom otvaranja pregovaračkih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU.

On je posebno ukazao na odličnu trgovinsku razmenu koja je poslednjih 10 godina uvećana za 86 odsto.

Takođe, mađarska ulaganja i investicije u Srbiji su u ekspanziji, o čemu svedoči i podatak da je Mađarska na osmom mestu po investicijama u Srbiji, a veliki značaj imaju i niz zajeničkih infrastrukturnih projekata, kao što su pruga Beograd - Budimpešta, Subotica - Segedin i mnogi drugi.

Pročitajte još: Vučić: Veličanstvena Sinagoga za molitvu, učenje i okupljanje; Orban: Obnova šalje poruku saradnje i tolerancije (FOTO)

Kako se još kaže u saopštenju, Mićin je upoznao delegaciju Mađarske i s problemima s kojima se Srbija suočava na Kosovu i Metohiji.

Ukazao je na protivparavne takse od 100 odsto koje je Priština uvela na proizvode koji stižu iz centralne Srbije i BiH, kao i na nepoštovanje Briselskog sporazuma, imajući u vidu da je Srbija ispunila sve odredbe Sporazuma, dok Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu,formiranje Zajednice srpskih opština.

Laslo Nađ, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, ukazao je na odlične odnose dve susedske zemlje i dodao da postoji veliki potencijal za jačanje saradnje u svim oblastima.

Vlada Mađarske maksimalno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i smatra da je Srbiji mesto u Evropi, i da je Srbija stub stabilnosti i mira Zapadnog Balkana, rekao je Laslo.

Ukazao je na spremnost Mađarske da sa Srbijom podeli pozitivna iskustva, ali i sve prepreke sa kojima se i sama suočavala tokom procesa ka EU, kako bi Srbija lakše i brže pristupila ovoj zajednici.

Ljubomir Aleksov, srpski nacionalni portparol u Parlamentu Mađarske, ukazao je na podatak da je poslednjih nekoliko godina položaj srpske manjine u Mađarskoj znatno bolji i dodao da su u budžetu Mađarske znatno povećana sredstva za podršku nacionalnom manjinama.

Takođe, dodao je da će 25. maja ove godine u Sent Andreji biti osvešten obnovljeni Srpski crkveni muzej i da će tom svečanom događaju prisustvovati srpski patrijarh Irinej i premijeri dve zemlje.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Žarko Bogatinović, Milija Miletić, Zvonimir Đokić, Milimir Vujadinović, Ognjen Pantović i Arpad Fremond, dodaje se u saopštenju iz Skupštine Srbije.