Vlast i opozicija u nečemu saglasni: Državnog udara neće biti!

E. V. N.

sreda, 10. 04. 2019. u 09:02

Власт и опозиција у нечему сагласни: Државног удара неће бити!

Sa sednice Kolegijuma Ministarstva odbrane i Vojske Srbije / Foto Tanjug

Usled velikih tenzija u društvu i pred miting opozicije, vojni vrh Srbije poslao poruku da nije sredstvo za obaranje vlasti. Obradović: Protesti mirni, nenasilni i dostojanstveni. Trifunović: Ništa se neće desiti u subotu

VOJSKA Srbije neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara i upozorava da bi svi koji ga najavljuju i traže trebalo da odgovaraju u skladu sa zakonom - saopšteno je u utorak posle zajedničke sednice kolegijuma Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U saopštenju kolegijuma se navodi da "Vojska Srbije poručuje svima, u zemlji i u inostranstvu, da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Republici Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka", kao i da je vojska "opremljena i spremna da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta i da sačuva mir i stabilnost".


PROČITAJTE JOŠ: Vojska neće dozvoliti pokušaje državnog udara

Kolegijum vojnog vrha održan je pred politička okupljanja koja je vlast zakazala za 11. i 19. aprila u Novom Sadu i Beogradu, a opozicioni Savez za Srbiju za 13. april u glavnom gradu.

Predsednik Aleksandar Vučić kazao je u utorak da će skup 19. aprila biti "najveći u istoriji Srbije" i da se ne plaši opozicije:

- Neki maštaju da imaju mnogo više snage nego što imaju. Ali vrlo brzo će na izborima biti vraćeni u realnost. Pristojnu Srbiju, koja želi fabrike i da radi, ne možete da pobedite nasiljem i nepristojnošću. Slušam kako neko treba da se plaši. Ne plašim se nasilnika i ostao sam na radnom mestu sve vreme kada su organizovali jedan takav skup, i neću se nikada uplašiti. Jer u Srbiji se samo narodnom voljom i na izborima dolazi na vlast.

Prvi čovek Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je skup na kojem će govoriti predsednik Aleksandar Vučić, a koji će biti održan u četvrtak od 18 sati na Trgu slobode u Novom Sadu, prilika da se okupe svi građani Vojvodine kojima je u srcu Srbija.

Mirović je kazao da očekuje dolazak nekoliko desetina hiljada ljudi koji podržavaju politiku konkretnih rezultata i onih koji žele da budu brana protiv politike agresije, fašizma i rušenja koja se demonstrira u raznim gradovima Srbije, a koju predvode Đilas, Obradović, Jeremić i drugi:


- Okupićemo se jer želimo da govorimo istinu, da još jednom celokupnoj javnosti pokažemo konkretne rezultate koje smo zajednički realizovali za sve građane Srbije, ne samo Vojvodine, da podržimo i predsednika Vučića, njegov rad i njegovu energiju i sve one koji su, za kratko vreme, od Vojvodine stvorili bolje mesto za život.

Lider Dveri i jedan od vođa SzS Boško Obradović potvrdio je u utorak da je skup planiran za 13. april prijavljen policiji i gradskoj upravi. On je rekao da će protesti biti "mirni, nenasilni i dostojanstveni, ali odlučni", kao i da će "biti probijene sve blokade na putevima ako ih vlasti postave".

Lideri SzS zakazali miting za subotu u Beogradu


Predsednik PSG Sergej Trifunović kazao je da nema nikakva očekivanja od opozicionog skupa u subotu:

- Apsolutno ništa neće se desiti 13. aprila. Vučić neće podneti ostavku i neće kleknuti pred narodom i zatražiti oproštaj.

Članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović poručila je opozicionarima da se Kosovo ne brani izazivanjem haosa u Beogradu.

- Poziv Obradovića za odbranu Kosova na uličnim demonstracijama u Beogradu samo još jednom potvrđuje da SzS nema politiku u vezi sa najvažnijim pitanjima za državu, niti su spremni da preuzmu odgovornost pred građanima.

Vlast poziva na sutrašnji skup u Novom Sadu i 19. aprila u Beogradu


Oglasio se i LDP, koji je saopštio da predstavnici Saveza za Srbiju "nastavljaju da šire ideje koje su suprotne idejama moderne i evropske Srbije i time pokazuju da nisu alternativa ovoj vlasti". Naveli su i da "pogrešna vlast" i "prava opozicija", po njenoj meri, svakoga dana Srbiju "udaljavaju od Evrope i uvode je u nestabilnost, koja nije samo unutrašnja, već može imati regionalni nivo".


PROČITAJTE JOŠ: Pretnja "metkom u čelo" Vučiću i predstavnicima Srba s KiM (FOTO)

PRATE SITUACIJU NA KiM

VRH Ministarstva odbrane i Vojske Srbije poručio je i da bezbednosni izazovi nastali uvođenjem taksa i formiranjem paravojske na Kosovu i Metohiji čine da Vojska sa pažnjom prati svako dešavanje koje može izazvati nemir među Srbima na KiM. Podsetili su i Kfor i međunarodnu zajednicu u celini da su oni na prvom mestu odgovorni za mir i bezbednost svih koji žive na KiM. U saopštenju posle zajedničkog kolegijuma ocenjeno je da je materijalni položaj pripadnika vojske unapređen, na čemu su zahvalili vrhovnom komandantu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

Sanja

10.04.2019. 14:08

U subotu ce se okupiti tamo neka grupica ljudi, malo ce protestvovati i razici se. Osim toga nisu oni u stanju da bilo sta vece urade a kamo li drzavni udar.

Jovan

10.04.2019. 16:03

Srbia je zemlja mira i spabilnosti,saglasja i ravnospravnosti... Sa naseim predsendikom Aleksandrom Vucicem, mozemo samo na bolje

Stanko

10.04.2019. 16:15

Krajnje je vreme da policija počne da radi svoj posao i hapsi one koji prave nered po ulicama.

Ana

10.04.2019. 18:24

Pravo pitanje za opoziciju jeste da li 13. aprila treba svi da se brinemo za bezbednost, buduci da propagiraju nasilje?

Radasin

10.04.2019. 18:34

Hajde da vidimo i to cudo, hoce li bar jednom ovi nasilnici biti od reci.

Dex

10.04.2019. 19:55

U Srbiji je slobodno protestvovati ali ne i biti nasilan, tako da opozicija mora da smiri svoje strasti i da smanji nasilje, jer to što rade je više nego sramotno i nije dobro.

Biki

10.04.2019. 20:14

Naravno da vojska nece podrzati ljude koji zele samo da izazovu nerede u zemlji zarad svojih alavih potreba. Mislim da su jednom pokazali ko su i sta su, i da narod nece dva puta napraviti istu gresku.

Ivanka

10.04.2019. 20:37

Sumnjiva je meni opozicija. Posle svega što su radili i što rade,ne verujem da oni neće napraviti neku glupost.

Ana

10.04.2019. 22:02

Srbija je zemlja koja se zalaže za mir nadamo se da će opozicija 13. aprila imati to u vidu .

marko

10.04.2019. 22:25

Protesti mirni, nenasilni i dostojanstveni, pa zaboravi šta je rekao i počne da lomi po gradu..

Tasa

11.04.2019. 06:21

A sigurna sam da bi opozicija jedva dočekala da do državnog udara dođe, iako kažu da do njega neće doći!

aca

11.04.2019. 07:09

Smatram da bi to bio neuspeli pokušaj opozicije, jer nemaju podršku naroda za tako nešto.

Marija

11.04.2019. 07:29

Koliko god to opozicija priželjkivala,vlast neće dozvoliti da dođe do drzavnog udara.

Milena

11.04.2019. 08:09

Vojska je bila i ostala ponos Srbije.To što opozicija prizeljkuje je san neostvarenih

Vladica

11.04.2019. 08:16

Drzavni udar nikome ne odgovora, on moze samo da stvori nove probleme, a nista dobro nece doneti.

Natasa

11.04.2019. 14:45

Predsednik se bori za mir i stabilnost dok opozicija svojim ponasanjem narusava mir u Srbiji i regionu.