PROF. MAJKL ČOSUDOVSKI: Jugoslaviju je Vašington razorio 1974.

Dragan Vujičić

07. 04. 2019. u 20:02

Prof. Majkl Čosudovski, osnivač "Global risrča": Ekonomski razlozi bili su presudni za uništenje vaše zemlje. Krvavi deo posla uradilI CIA i penzionisani američki generali

ПРОФ. МАЈКЛ ЧОСУДОВСКИ: Југославију је Вашингтон разорио 1974.

Majkl Čosudovski / Foto Privatna arhiva

ODLUKU da se uništi Jugoslavija zvanično je doneo Vašington još 1974. godine, u vreme Ričarda Niksona, a krvavi deo posla su obavile zapadne obaveštajne agencije na čelu sa CIA.

Govori ovako, u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti", profesor Majkl Čosudovski, osnivač uglednog Centra za istraživanje globalizacije "Global risrč". Geopolitičar koji živi i stvara u Kanadi, rođeni Švajcarac sa jevrejskim i ruskim korenima, otkriva da je nekoliko godina kasnije, 1981, Reganova administracija razradila dokument u kom stoji da Jugoslavija treba da se demontira, i to iz ekonomskih razloga:

- Tadašnji moćnici Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda su procenili da im ne treba uspešna socijalistička zemlja kao primer da tržišna privreda uspeva i u socijalizmu. Zato je u vašoj zemlji ekonomska kriza napravljena 1981, dok je 1989. i 1990. doživela ekspanziju. Nacionalizmi su došli u isto vreme, i tu su zapadne obaveštajne agencije imale presudnu ulogu, pa su vešto iskoristile neraščišćene račune iz Prvog i Drugog svetskog rata između dva najveća naroda u SFRJ.

* U ratnom sukobu koji je usledio, glavnu reč su vodili stranci, koji su, tvrdite, trasirali put tzv. pobednicima?

- Srbi su najveći i jedini državotvorni narod Balkana koji zna šta je država. Tzv. pobednici u tim ratovima nemaju čime da se hvale, jer nisu oni vojno trijumfovali. U Hrvatskoj, od "Medačkog džepa" do "Oluje", komandovali su američki generali, okupljeni oko privatne vojne kompanije MPRI, a sa hrvatskom vojskom je sadejstvovao NATO. U BiH je Zapadna vojna alijansa imala ogromnu pomoć obaveštajnih službi islamskih država, bogatih naftom. Na Kosovu je većinu prljavog posla odradio NATO, a islamisti nešto manje.

* Saradnja Amerikanaca i iranskog faktora u BiH je posebna priča?

- U američkom Kongresu republikanci su vodili istragu protiv Klintonove administracije nedugo posle afere "Levinski". Rezultati istrage nazvane "Afera Iran-Bosna", ukazuju na to da je politiku SAD u BiH lično odobrio Bil Klinton na predlog Entonija Lejka, tadašnjeg šefa američke krovne obaveštajne agencije (NSA). Glavni operativac strategije na terenu je bio ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt, koji je bio zaslužan za jačanje iranskog uticaja u BiH. Galbrajt je iz Hrvatske, preko Šefka Omerbašića, prvog imama u Zagrebu, modifikovao islamski vojni faktor u BiH.

* Kada je 1997. završena istraga u Kongresu SAD, šta se dogodilo?

- Predstavnički dom Kongresa je podneo krivičnu prijavu protiv Lejka i Galbrajta, ali je sve zaustavljeno. Ispostavilo se da nisu samo demokrate u administraciji šurovale sa teroristima, već i republikanci. Sve je zataškano.

* Govorite o tzv. nezavisnosti Kosova kao o "nonsens konceptu"?

- Tamo na vlasti nema nikog ko nije kriminalac. Užasavam se od pomisli da sebi moram da personalizujem tzv. junake kosovske države, od Tačija, preko britanskog generala Džeksona, do Bernara Kušnera.


* Sud u Hagu je, uprkos svemu, napravio sliku rata prema kojoj su Srbi glavni krivci za sve?

- O Haškom tribunalu mislim sve najgore. Zato i citiram dokumenta relevantnih izvora prema kojima su najstrašnije zločine u BiH počinili islamisti, sa punom podrškom Zapada.

MILOŠEVIĆ

* Bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević vas je zvao da mu budete prvi svedok odbrane na sudu u Hagu?

- On je moje knjige o islamskom terorizmu, Al kaidi i povezanosti zapadnih sila sa islamskim fanaticima, nazivao "pištolj koji se dimi" i koristio je njihove delove u svojoj odbrani. Pristao sam da budem svedok odbrane, ali nisam izašao na sud jer sam bio protiv Miloševićeve ideje da se sam brani. On je nesumnjivo bio pametan čovek, ali u sudnici su mu bili potrebni advokati.PLAĆENIKE PREDVODILI OFICIRI SAD

ČOSUDOVSKI kaže da je tokom ratnih devedesetih na strani Hrvata ratovala plaćenička privatna vojna kompanija MPRI, sastavljena od bivših visokih oficira američkih oružanih snaga.

- Ista kompanija je tokom rata u Bosni imala pomoć Al kaide i Iranske obaveštajne službe i borila se na strani muslimana. Udruženi, ponovo su protiv Srba delovali nekoliko godina kasnije, 1999. godine na Kosovu i Metohiji - kategoričan je prof. Čosudovski.

MEDALjA`

KANADSKI profesor Majkl Čosudovski odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge, 2013. godine, povodom Dana državnosti Srbije, odlukom tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Saša Radojčić, Beograd

07.04.2019. 20:19

O ovome sam čitao i na facebooku, obaveštajna služba KP Jugoslavije je o tome tamo pisala, imaju kažu i novog vođu ali im niko to nije verovao, još pre 15 godina su o tome tamo pisali ali bez uspeha, ljudi su mislili da ih lažu.

Шатор

08.04.2019. 07:46

Већина Хрвата је жељело националну државу без Срба. То су и остварили иако су починили као најближи савезници нациста геноцид над Србима, а уз помоћ српских издајничких комуниста који су им омогућили да то прође некажњено. Остале силе (САД, Њемачка, нестанак СССР..) су само искористиле такву трулу конструкцију. Ми смо сами себи упорно копали раке у 20. вијеку, остали су нас само посматрали и смијали нам се (и наравно додавали уље у ватру).

Hrvoje

08.04.2019. 11:26

@Шатор - Zašto izvrćeš događaje? Tvrditi da smo mi u Hrvatskoj htijeli državu bez Srba je sasvim izlišno i netoočno! Tko je zapravo htio Hrvatsku bez Srba? Zar to nije bio Beograd i ondašnja zvanična srpska politika? Zar oni nisu htijeli da se sva područja gdje žive Srbi ujedine u Srbiju i da to u konačnici ne bude Hrvatska, a tamo gdje Srbi nisu većina da bude Hrvatska, savršeno ne mareći koliko će tamo biti Srba?

Pedja

08.04.2019. 17:37

@Шатор - Ocit primer ispranog hrvatskog mozga, mi smo hteli sukob, a vi prvi dan rata kog ste prpremili I poceli zajedno sa vasim mentorima iz gore navedanog teksta, u ustaskim uniformama I naoruzani do zuba. Jedino sto smo mi hteli kad smo videli da je vrag odneo salu, je da sacuvamu Jugoslaviju, ali vasim domacim fastima I vasi mentorima to nije islo u prilog, pa su upotrebili ogromnu propagandnu masineriju. Gospodine ponovo procitaj tekst I videces sta pise I ko ga je pisao, znaci nisu ga pisali srbi.

A.Semyonov

08.04.2019. 09:44

Tekst Chudovskog autorizovati u originalu i na stranim jezicima progurati u strane casopise. Srpskoj publici je ova istina odavno poznata i ni cemu ne doprinosi.

Crnogorac

08.04.2019. 09:53

Ovaj veze nema, Srbi bili jedini pobednicki drzavotvorni narod na balkanu, heheheh, zanemario sve ostale hrabre narode na balkanu, Crnogorci porazili Austro-Ungarsku u Kolasinskoj bitci, Albanci, (Skenderbeg) preko pola vijeka pruzali otpor Osmanliskoj imperiji dok su svi ostali bili vazali, Bosna bila kraljevina od kako postoje slovenske drzave, Pa posle Bugari i Makedonci (Car Samoi) itd.

MuhamedMehmedbasic

10.04.2019. 17:00

@Crnogorac - Nijesi ti crnogorac no nesto drugo,Crnogorci koji su porazili austrougare su bili Srbi,takva im je bila i zastava i drzava(srpska a ne ko ova sadasnja) . O Skenderbegu se moze reci dosta toga(kao da je npr rodjen u Livnu,da su imena u njegovoj porodici kao i njegovo srpska?) ali dobro ostavicemo njega.Bosna je bila kraljevina ali kako Tvrtko i oni pre njega rekose,to bejase Srpska kraljevina a ne neka vanzemaljska,Makedonci?Konstantin Bodin,Mrnjavcevici itd

Vatro Marx

08.04.2019. 20:05

Davnih vremena rekao moje jedan Svicaracda posle Titove smrti, Yugoslavija ce señ raspasti. Da nazalost ostvario se cilj,pojedinim zapadnim zemljama. Nisam ni pomislilo a kamoli povjerovao.

драгана

08.04.2019. 20:31

Narode, dobar smo mi njima odgovor dali i dajemo sve vreme.Nije još kraj.

Michael M

04.05.2019. 00:14

Srbe je unistio za malo komunizam. ne postovanje svojih zrtava je sledeci greh. ali ima nade....i ne zaboraviti DO GODINE U PRIZRENU