LJimaj: Došlo je vreme da taksa Srbiji bude ukinuta

Tanjug

06. 04. 2019. u 11:32

Љимај: Дошло је време да такса Србији буде укинута

Fatmir LJimaj / Print screen Youtube

Kosovski vicepremijer Fatmir LJimaj izjavio je da je došlo vreme za ukidanje takse od 100 odsto na srpsku robu koju su prištinske vlasti uvele prošlog novembra
Kosovski vicepremijer Fatmir LJimaj izjavio je da je došlo vreme za ukidanje takse od 100 odsto na srpsku robu koju su prištinske vlasti uvele prošlog novembra, kao i da je vreme da se pregovara pošto je taksa, po njegovoj oceni, postigla deo nemene zbog koje je uvedena.

Koopredsedavajući pregovaračkog tima Prištine za dijalog s Beogradom je u intervjuu koji je putem "Skajpa" dao tamošnjoj televiziji "Vizion Plus", ponovio da bi "Srbija trebalo da prizna stvarnost i prizna Kosovo kao nezavisnu državu".

"Postoje neki uslovi za koje očekujemo od Srbije da ih ispuni, a zatim omogući Kosovu da se pozabavi ovim pitanjem i da mu pruži priliku da nastavi dalje. U interesu je naših dveju zemalja da ozbiljno pristupimo pitanju pregovora. Ako počne dijalog ili dijalog sa uslovom, niko ne može garantovati i osigurati da jedna od strana ne postavi nove uslove na tom putu. Takav dijalog ili uslovljavanje nije u interesu nijedne zemlje", tvrdi LJimaj.

On navodi da partneri u koalicionoj vladi u Prištini imaju različite poglede po pitanju takse i da je njihov stav da "ne treba ukidati taksu pre nego što Srbija ispuni određene uslove".

"Sada imamo signale iz Srbije da je spremna da ispuni neke od zahteva Kosova. Političke odluke nisu trajne. Treba ih adresirati u određenoj fazi kako bi se procenilo da li je cilj postignut ili ne? Verujemo da smo već u fazi u kojoj verujemo da smo ostvarili ciljeve s taksom i da možemo da dođemo do zaključka da Srbija ispunjava uslove i time privremeno obustavimo taksu pod uslovom da Srbija ispunjava zahteve Kosova", rekao je LJimaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)