Dačić govorio pred zagrebačkim gimnazijalcima

Tanjug

petak, 05. 04. 2019. u 16:53

Дачић говорио пред загребачким гимназијалцима

Foto Tanjug

Šef diplomatije je naveo da su Srbi u Hrvatskoj imali značajan društveni, politički, kulturni, naučni i drugi doprinos u svakoj državi na prostoru današnje Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je učenicima zagrebačke Srpske pravoslavne opšte gimnazije Kantakuzina Katarina Branković rekao da su oni, rođeni posle 2000. godine, nova generacija koja treba da bude "most saradnje i razumevanja" Srbije i Hrvatske, saopštilo je MSP Srbije.

Dačić je naveo da su Srbi u Hrvatskoj imali značajan društveni, politički, kulturni, naučni i drugi doprinos u svakoj državi na prostoru današnje Hrvatske i kao primere naveo brojne umetnike i naučnike.

Pročitajte još - Dačić: Hrvatska mora da se suoči sa prošlošću

Prema njegovim rečima, učenici pravoslavne gimnazije pored hrvatskog školskog programa uče i srpski jezik i književnost i upoznaju se sa srpskom istorijom i kulturom, čime razvijaju multikulturalni duh i otvaraju dijalog s drugovima iz drugih kultura.

Šef srpske diplomatije je rekao da je važno da učenici sačuvaju identitet Srba u Hrvatskoj iako žive "u Evropi otvorenih granica" ali i antifašizam, "jedan od najvažnijih elemenata srpskog identiteta u Hrvatskoj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miki-Zg

05.04.2019. 19:00

Učenike pravoslavne gimnazije konstantno god. provociraju mladi Hrvati koji pohađaju škole preko puta gimnazije na Svetom duhu -općina Črnomerec ,autobusna linija 128 ,Črnomerec-Lukšić ,u autobusu i izvan njega !