RIVALKA aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa, na izborima za predsednika Amerike 2016. godine, Hilari Klinton, nalazi se među glavnim zvanicama za ceremoniju kojom će 12. juna kosovske vlasti obeležiti godišnjicu ulaska NATO snaga na KiM. Osim prve dame SAD iz perioda bombardovanja SRJ, na listi gostiju koji se očekuju u Prištini je i Medlin Olbrajt, američka državna sekretarka za vreme mandata Bila Klintona.

Kako su preneli kosovski mediji, domaćini stranim zvanicama biće tri bivša predsednika privremenih institucija u Prištini - Fatmir Sejdiu, Bedžet Pacoli, Atifete Jahjaga i Hašim Tači.

Hilari se našla na listi zvanica jer u Prištini smatraju da je u vreme dok je bila državna sekretarka SAD od 2009. do 2013. godine "dala ogroman doprinos jačanju nezavisnosti i državnosti Kosova na međunarodnoj sceni". Ona je, inače, 2010. u okviru balkanske turneje boravila u Prištini.

Hoće li na ceremoniju u junu doći neko od predstavnika aktuelne, Trampove administracije, zasada se ne pominje.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da ga ne čudi to što bi Olbrajtova i Klintonova trebalo da budu gošće na najavljenom skupu:

Pročitajte još - PROSLAVLjAJU NATO AGRESIJU: Olbrajtova i Klintonova 12. juna u Prištini?

- Prva, kao i suprug ove druge, predvodili su agresiju protiv naše zemlje koja je imala za cilj nasilno odvajanje KiM. Iskreno verujem da će ovaj potez perjanica bivše administracije, koja je i dalje u otvorenom klinču sa predsednikom Trampom, njemu ukazati da oni i ovim činom brane politiku svršenog čina koja nas, evo 20 godina od prestanka rata, sprečava da dođemo do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja.

Kosovske vlasti su se protekle dve decenije na različite načine zahvaljivale porodici Klinton, pa osim toga što je jedan butik u Prištini poneo ime po Hilari, njenom suprugu je 2009. podignut spomenik visok šest metara u centru grada. Pre toga je bulevar, na kome je spomenik otkriven, već bio nazvan po njemu.

HARADINAJ MOŽE U AMERIKU?

PREMIJER privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj, prema pisanju kosovskih medija, trebalo bi u petak da otputuje u Ameriku. Haradinaju je u januaru odbijena viza za SAD, a nezvanični izvori iz Stejt departmenta tada su prenosili da je razlog to što neće da ukine nametnute tarife.