REAGUJUĆI na izjavu Envera Hodžaja zamenika kosovskog premijera koji je rekao da je politika uvođenja taksi urodila plodom jer je nanela štetu srpskoj ekonomiji, Marko Đurić direktor Kancelarije za KiM istakao je da je ova izjava još jedan pokazatelj šta je bio jedini motiv uvođenja trgovinske blokade za proizvode iz centralne Srbije, i da pokazuje da je Priština principijelno protiv bilo kakvog dijaloga i kompromisa.


- Anticivilizacijske takse, to i sam Hodžaj priznaje, imale su jedan jedini cilj - da naškode Srbiji, i nikakve druge političke ideje i principi ne stoje iza te odluke Prištine. Time je Hodžaj potvrdio da su sve priče o tome kako Priština želi dijalog i normalizaciju prazne, jer su svime što su uradili pokazali da samo i isključivo žele da nanesu što veću štetu Srbiji i Srbima na Kosovu i Metohiji - ističe u saopštenju za javost direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i dodaje da su sve druge fraze koje izgovaraju ništa drugo nego predstava za međunarodnu javnost, jer tako se ne ponaša neko ko iskreno želi dijalog.


Inače, Hoaj je u izjavi albanskim medijima na KiM rekao da je odluka Prištine iz novembra prošle godine, da se uvede taksa na proizvode iz Srbije i Bosne postigla željeni efekat i naglasio da šteta koja je Srbiji naneta u pomenutom periodu iznosi više od 150 miliona evra. Istovremeno, Hodžaj koji smatra da je uvođenjem tkasi postignut efekat jer je pogođena srpska ekonomija i izneo stav da bi porez trebalo obustaviti na period od 120 dana, kako se ne bi narušili odnosi sa SAD.